ŠIRENJE ZARAZE

KORONAVIRUS STIGAO I U SLOVENIJU Prvi slučaj potvrđen u Ljubljani, pacijent preko Italije stigao iz Maroka, odmah je stavljen u karantenu

 AFP

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom Covid-19.

Vijest je oko 21 sat najprije na svom Twitteru objavio slovenski premijer u odlasku Marjan Šarec, nakon čega je održana i izvanredna tiskovna konferencija ministra zdravstva Aleša Šabadera.

Kako javlja slovenski 24ur, u 20 sati i 44 minute o prvom slučaju koronavirusa ministarstvo zdravstva je obavijestio Mikrobiološki laboratorij u Ljubljani.

- Prema informacijama koje dosad imamo, pacijent je došao iz Maroka, preko Italije, u Sloveniju. Danas je bio kod svog liječnika koji ga je, zato što je pokazivao simptome koronavirusa, uputio na Infektivnu kliniku ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra. Testiranje je pokazalo da je uzorak pozitivan. Pacijent se trenutno nalazi u pripremljenoj prostoriji za karantenu te su pokrenuti odgovarajući protokoli - izjavio je ministar Šabader.

Dodao je kako se trenutno istražuju putanje širenja virusa.

Istražuju s kim je bio u kontaktu

- Očito se radi o uvezenom virusu iz Maroka te pacijenta moramo ispitati gdje je sve putovao i kuda se kretao - rečeno je na konferenciji. Najavljeno je i da će se razgovarati sa pacijentu bliskim osobama kako bi se spriječilo širenje zaraze. Ipak, slovenski mediji napominju kako je od njegovog povratka kući u Sloveniju, pa do javljanja liječniku, prošlo nekoliko dana.

Prema pisanju Slovenskih novica, riječ je o 60-godišnjaku.

Javnosti se obratila i Maja Sočan s Nacionalnog instituta za javno zdravstvo rekavši kako se o slučaju za sad vrlo malo zna.

- Istražujemo gdje je točno došlo do zaraze, a zasad sve upućuje na Maroko. Naš je posao identificirati sve osobe s kojima je pacijent bio u dodiru, te da ih uputimo što trebaju činiti kako bi se izbjeglo dodatno širenje virusa - rekla je.

Ministar Šabader nije mogao odgovoriti na novinarsko pitanje hoće li se nakon ove informacije sastati slovensko Vijeće za nacionalnu sigurnost.

U izolaciju mora i liječnik koji ga je zaprimio

Zanimljivo je da će zbog ovog slučaja u izolaciju morati i obiteljski liječnik koji ga je primio. Pacijent se, naime, nije pridržavao uputa epidemiologa koje kažu da se u ovakvim slučajevima potencijalno oboljeli moraju javiti liječniku telefonom. Umjesto toga, muškarac je u ordinaciju došao osobno, čime je i liječnika potencijalno izložio zarazi.

Potvrdio je to za 24ur obiteljski liječnik Igor Muževič.

- Nema razloga za paniku, ali je dobro da se virus pojavio i kod nas, jer će sada stanovništvo biti više osviješteno i dosljednije će poštovati naputke nadležnih - rekao je slovenski liječnik.

Ovime je Slovenija postala posljednja u nizu zemalja iz hrvatskog susjedstva u kojima su potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom, nakon što je prije nekoliko sati postojanje virusa potvrđeno i u Mađarskoj. O tome je izvijestio premijer Viktor Orban, a zaraza je ustanovljena kod dvojice iranskih studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:01