SASTANAK NA FLORIDI

KORONAVIRUS SVE BLIŽE TRUMPU Brazilski dužnosnik koji se ovog vikenda susreo s američkim predsjednikom pozitivan na Covid-19

 
 AFP

Dužnosnik brazilske vlade koji je u subotu prisustvovao službenom susretu na floridskom imanju američkog predsjednika Donalda Trumpa, nakon čega je objavio zajedničku fotografiju s njim, pozitivan je na koronavirus, objavile su u četvrtak novine Estado de S. Paulo.

Tajnik brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara za komunikacije Fabio Wajngarten čeka drugi rezultat na koronavirus, nakon što se prvi pokazao pozitivnim, stoji u izvještaju brazilskih novina.

Ured brazilskog predsjednika kasnije je potvrdio napise tih novina. Brazilski ministar zdravlja Luiz Henrique Mandetta je uoči Wajngartenovog pozitivnog testa rekao da će Bolsonaro biti stavljen pod nadzor ako se pokaže da mu je tajnik zaražen.

Wajngarten na fotografiji objavljenoj na njegovom Instagram profilu stoji pored Trumpa sa šiltericom "Make Brazil great again". Uz Trumpa se nalazi i njegov potpredsjednik Mike Pence.

Trump je u četvrtak rekao da nije zabrinut zbog susreta. "Recimo to ovako: nisam zabrinut", rekao je novinarima nakon susreta s irskim premijerom Leom Varadkarom u Bijeloj kući.

Dodao je da je čuo o zaraženosti Bolsonarovog pomoćnika no da "nisu činili ništa neuobičajeno". Otkrio je i kako se Varadkar nije htio rukovati s njim, kazavši kako je to "veoma čudan osjećaj".

Podsjetimo, Bijela kuća je u ponedjeljak objavila kako Donald Trump nije testiran na koronavirus, premda su najmanje dvojica zastupnika s kojima je nedavno bio u kontaktu otišli u samoizolaciju nakon što su bili na konferenciji s osobom koja je pozitivna na virus.

Ireland's Prime Minister Leo Varadkar and US President Donald Trump speak to the press before a meeting in the Oval Office of the White House March 12, 2020, in Washington, DC. - US President Donald Trump defended his decision to announce a suspension on arrivals from the EU without informing European governments, telling reporters Thursday there wasn't enough time.His remarks came after the presidents of the European Commission and European Council reacted with anger to the suspension Trump announced
AFP
Irski premijer Leo Varadkar i Trump

"Predsjednik nije obavio test na Covid-19, jer nije imao dulji bliski kontakt s bilo kojim potvrđenim pacijentom oboljelim od Covid-19, niti je imao bilo kakve simptome. Predsjednik Trump u izvrsnu je zdravlju, a njegovi liječnici pomno ga prate", rekla je glasnogovornica Stephanie Grisham.

Kako je ranije objavljeno, petorica zastupnika američkog Kongresa od ponedjeljka su u samoizolaciji, među njima i dvojica republikanaca koji su kontaktirali s Trumpom nakon izloženosti koronavirusu. Zastupnik Matt Gaetz putovao je u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One kojim se Donald Trump vraćao u Washington. Gaetz je objavio da je "11 dana ranije bio u kontaktu s osobom koja je pozitivna na koronavirus".

"Iako zastupnik nema simptoma, ostao je kod kuće i čekamo rezultate njegovog testa", napisao je njegov tim na Twitteru. On će ostati u samoizolaciji preporučenih 14 dana. Drugi republikanski zastupnik Doug Collins, koji se u petak sastao s Donaldom Trumpom, rekao je u ponedjeljak da će ostati u dobrovoljnoj karanteni iako nema simptoma, jer je krajem veljače bio izložen koronavirusu. Collins je bio iza američkog predsjednika u petak tijekom službenog posjeta Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti. On se rukovao s Trumpom tijekom tog puta, navode neki mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:28