POSLOVANJE S MOSSACK FONSECOM

Košarkaš Slokar zbog utaje u Panami na meti slovenskih poreznika

 Ronald Goršić/EPH

Slovenac Mihael Karner u Americi je poznat kao diler anaboličkih steroida te ga u SAD-u u optužnici terete da je od 2000. godine uprihodovao više od 50 milijuna američkih dolara na ilegalnoj prodaji putem interneta, piše Delo.

No, unatoč desetogodišnjoj istrazi, Karner još nije odgovarao jer ne postoji sporazum o izručenju između dvije zemlje. Novi detalji o njegovu djelovanju, javlja Delo, pojavili su se upravo među papirima iz ureda Mossack Fonseca, panamske odvjetničke tvrtke koja je pružala usluge registracije kompanija i drugih biznisa za one klijente koji su željeli ostati tajni i koji nisu željeli da se zna koliko imaju i što rade. Delo je započelo istragu o Karneru još 2013. kad im je negirao sve optužbe koje se odnose na preprodaju druge. Ovu priču nije želio komentirati ni osobno, a ni putem odvjetnika. Sudeći prema optužnici okružnog suda u Massachusettsu 2010. godine Karner se prodajom anaboličkih steroida počeo baviti još 2000. godine, prenosi Delo, kad je optužen za održavanje “mreže internetskih stranica koje su prodavale steroide diljem svijeta”.

Obiteljski lanac

Vjeruje se da su steroidi potjecali iz Kine i Grčke te da su pakirani u istočnoj Europi, potom slani u Veliku Britaniju i Italiju, odakle bi bili isporučeni na adrese kupaca diljem svijeta. Prema optužnici, navodno je Karner vjerovao da će adresa iz Velike Britanije ili Italije slabije privući pozornost policije nego adresa iz Slovenije.

Prema optužnici, to je bila komplicirana operacija i vjeruje se da Karner nije radio sam, jer kako bi se prikrili tragovi, morali su imati golem broj internetskih stranica, od kojih je većina bila registrirana u offshore kompanijama kreiranim za prikrivanje identiteta vlasnika. Upravo ovi dokumenti ICIJ-a otkivaju nove detalje o tome kako je sve funkcioniralo. U optužnici se navodi da je plan bio sljedeći: steroidi su se reklamirali na nekoliko internetskih stranica koju su registrirale offshore tvrtke. Kupci su plaćali Western Unionom ili su prebacivali novac u austrijsku banku, novac je primao Karner ili njegova supruga Alenka Karner, njezini roditelji ili njezin brat Goran Hribar, piše Delo. Karneri su također unajmili poštanski sandučić u Klagenfurtu u razdoblju od 2000. do 2008. godine, navodi se u optužnici.

Tvrtke sa Sejšela

U papirima iz ureda Mossack Fonseca otkrivene su tvrtke koje su bile uključene u prodaju, a bile su registrirane 2001. godine na Sejšelima. Jedna tvrtka, Ammersham Commercial Ventures, bila je u vlasništvu Karnera, a druga Northstar Trading Group bila je u suvlasništvu Karnera i Save Stjepanovića iz Slovenije. Stjepanović je u mailu u srpnju 2013. odgovorio Delu te je negirao veze s offshore kompanijama. Ali dokumenti dokazuju da je imao suvlasništvo u Northstar Trading Group. Sve to tek je dio priče koju je istražilo Delo, koje se bavilo i drugim Slovencima povezanim s tvrtkom Mossack Fonseca. Jedan od klijenata panamske odvjetničke tvrtke bio je i slovenski košarkaški reprezentativac Uroš Slokar.

Bračni par Login

On je u Panami prvo osnovao zakladu, čija sredstva tri godine nakon što su uplaćena postanu nedostupna za vjerovnika osnivača fundacije, a nakon toga je preko zaklade otvorio bankovni račun u drugoj poreznoj oazi, navodi list čiji su novinari bili uključeni u p rojekt međunarodnih novinara istraživača kojima su dani na uvid dokumenti što ih je anonimna osoba dostavila Süddeutsche Zeitungu. Na taj su Slokarov račun onda navodno prebacivani Slokarovi prihodi iz jedne američke banke i sva druga zarada. Navodno da košarkašev slučaj ispituje i slovenska porezna uprava.

Otkriveno je i da slovenski bračni par Iza i Samo Login, čije se osobno bogasttvo procjenjuje na više od 600 milijuna eura, a vrijednost tvrtke koju su osnovali na 1,5 milijardi, također posluje u poreznim oazama. Njihova tvrtka Outfit 7 bavi se razvojem inventivnih računalnih aplikacija i igrica, među kojima je i Talking Tom. Njezino se ime u aferi Panamski dokumenti pojavljuje u vezi s isplatom autorskih prava trojici slovenskih autora mobilne igrice Swamp Attack, piše Delo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:20