ARHITEKTURA

Kosi toranj u Abu Dhabiju nadmašio kosi toranj u Pisi

Kosi toranj u Pisi više nije na prvom mjestu po ukošenosti. Naime, toranj Capital Gate u Abu Dhabiju službeno je proglašen najviše ukošenim tornjem za otklonom od 18 stupnjeva, što je gotovo pet puta više od tornja u talijanskom gradu.

Guinnessova knjiga rekorda Ubuduće će po najviše kosim tornjem na svijetu stavljati fotografiju Capital Gatea iz Ujedinjenih Arapskih Emiratia koji je u odnosu na tlo nagnut za 18 stupnjeva. No ovaj toranj s 35 katova takvim je napravljen namjerno, za razliku od Kosog tornja u Pisi čiji je otklon od 4 stupnja posljedica poniranja tla.

Podne ploče su normalno postavljanje sve do 12. kata, a zatim su po po cik-cak sistemu poredane jedna preko druge u rasponu od 300 do 1.400 mm, čime se postigla nagnutost tornja.

"To je zgrada koja govori o dometu Emirata", rekao je Sheikh Sultan Bin Tahnoon al Nahyan, predsjednik tvrtke Abu Dhabi National Exhibitions, koja je vlasnik zgrade. Zgrada za "mješovite namjene" bit će otvorena krajem godine.

Kosi toranj je zvonik romaničke katedrale u Pisi. Izgradnja tornja započela je 1173. godine, ali su radovi nakon izgradnje trećeg kata obustavljeni zbog poniranja tla pod tornjem. Izgradnja je nastavljena 1275. godine i već ga se tad pokušalo "ispraviti". Do 1301. godine izgrađena su još tri kata, a sedmi je kat završen krajem 14. stoljeća. Toranj je visok 55 m, promjer mu je 16 m, a vrh mu je nagnut 4 m u odnosu na temelje. Naginjao se u prosjeku 1 mm godišnje, te je stoga bio je zatvoren za posjete od 1990-2001 godine zbog građevinskih zahvata kojima se pokušalo zaustaviti naginjanje. Tom prilikom toranj je ispravljen za 45 cm te je ponovno otvoren za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 05:04