ZAŠTIĆENI MOĆNIK

Kosovari razotkrili vođu terorističke skupine? Ako je to taj čovjek, situacija se dodatno komplicira

Ime potpredsjednika Vučićeve Srpske liste odavno je dobro poznato javnosti u Srbiji, ali i tamošnjim pravosudnim tijelima

Napad na Kosovu

 Screenshot/

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla naveo je kako tamošnje vlasti "sumnjaju da je Milan Radoičić, potpredsjednik Vučićeve Srpske liste", neformalni lider Srba s Kosova, povezan s incidentom kod manastira Banjska gdje su ubijeni jedan kosovski policajac i trojica napadača. Neki mediji navode da je i sam Radoičić ranjen te da se liječi u Vojno-medicinskom centru u Beogradu.

Kontroverzni biznismen i političar, kojeg kosovske vlasti sumnjiče da je povezan i s likvidacijom umjerenog srpskog političara s Kosova, Olivera Ivanovića, u siječnju 2018. godine, našao se u središtu najnovije eskalacije sukoba na Kosovu. Zbog veza s organiziranim kriminalom našao se pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije. Prema navodima neovisnog srpskog portala Nova.rs, riječ je o kosovskom biznismenu koji se dovodi u vezu s brojnim malverzacijama i to preko više tvrtki čiji je vlasnik ili suvlasnik.

"Glavni zločinac Radoičić bio je vođa ove terorističke skupine i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosovo. Potpredsjednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista", napisao je Sveçla na svom Facebook profilu.

Ime Milana Radoičića odavno je dobro poznato javnosti u Srbiji, piše Nova.rs, ali i tamošnjim pravosudnim tijelima. Protiv njega i Zvonka Veselinovića još je 2011. godine podignuta optužnica zbog sumnje da su "prisvojili 32 kamiona Hypo Alpe-Adria-Leasinga", ali su 2016. oslobođeni optužbi. Svojedobno je zbog sumnje da je povezan s ubojstvom srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića bio raspisan nalog za uhićenje, ali je u ožujku 2021. povučen bez ikakva objašnjenja.

Neki neovisni srpski mediji navode da se nalazi pod "direktnom zaštitom" Aleksandra Vučića te da je vrlo moćan i utjecajan. A Vučić preko njega drži pod kontrolom Srbe sa sjevera Kosova. Iako je vožd Srba s Kosova, živi u Beogradu gdje ima kuću i gdje mu živi obitelj. Radoičić i Veselinović vlasnici su najmanje četiri tvrtke u Srbiji, od kojih su neke angažirane na najvećim državnim projektima u Srbiji.

Kako pak navodi Nova.rs, Radoičić se našao i na tjeralici zbog umiješanosti u slučaj Brezovica, a sumnjiči se da je počinio kazneno djelo zastrašivanja svjedoka tijekom istrage o tom slučaju. Riječ je o aferi izdavanja građevinskih dozvola u zoni gdje "gradnja nije dopuštena". U sklopu istog predmeta prije je bio privođen i bivši gradonačelnik Štrpca, Bratislav Nikolić.

Izbjegao je uhićenje jer je na vrijeme pobjegao u Srbiju.

Njihova "krovna" tvrtka je Inkop iz Ćuprije preko koje su, kako piše Nova.rs, zakoračili u svijet legalnog biznisa. Inkop je u više navrata bio angažiran na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. Sudjelovao je u gradnji koridora 11, a na istim je poslovima radila i tvrtka Granit peščar, čiji su suvlasnici prije bili Veselinović i Radoičić.

Prema podacima iz financijskih izvještaja, Inkopu je i tijekom prošle godine ozbiljno porasla dobit. Kako se navodi, ta je tvrtka u 2021. ostvarila neto dobit od oko 15,2 milijuna eura.

Radoičić i Veselinović su preko Inkopa prije tri godine kupili Novi Pazar put. Kako je Nova.rs pisala, otad su u prosjeku dobivali najmanje jedan posao mjesečno, a u gotovo svim slučajevima bili su jedini ponuđač. Njih su u više navrata angažirali Grad Novi Pazar, potom Tutin i Raška, ali i Beogradske elektrane, Ministarstvo privrede te Republička direkcija za imovinu. Novi Pazar put prošle godine ostvario je dobit od oko 10,1 milijun eura, a godinu dana prije, dok joj Radoičić nije bio vlasnik, zarada je iznosila oko 5,8 milijuna eura.

Preko Inkopa su krajem rujna 2019. kupili i Betonjerku Aleksinac. Kako je pisao beogradski tjednik Nin, godinama prije toga u rubrici "poslovni prihodi" stajala je nula. Betonjerka je nakon ulaska Radoičića preko noći prodisala i za samo tri mjeseca uknjižila 11 milijuna dinara dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:10