PUT PREMA ČLANSTVU

Kosovo dobilo zeleno svjetlo za ulazak u Vijeće Europe: Srbija prekršila dogovor i glasala protiv

Hrvatska je snažno podržala članstvo Kosova u Vijeću Europe, a za prijem je glasala i Crna Gora

Kosovski premijer Albin Kurti

 Armend Nimani/Afp

Odbor Vijeća ministara Vijeća Europe je sa 33 glasa za, sedam protiv i pet suzdržanih odlučio otvoriti postupak prijema Kosova u ovu europsku organizaciju te proslijedio aplikaciju Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Prema proceduri Parlamentarna skupština će izraditi izvješće i dati preporuku o članstvu Kosova u Vijeću Europe. To bi se trebalo dogoditi, ako sve ide po planu, do kraja ove godine.

Hrvatska je snažno podržala članstvo Kosova u Vijeću Europe, što je na sastanku Ministara EU potvrdio i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman. Za prijem je glasala i Crna Gora dok je Bosna i Hercegovina bila suzdržana.

Među državama koje su glasale protiv odluke o početku postupka prijema Kosova u Vijeću Europe je bila i Srbija. Time je Srbija i formalno prekršila nedavni sporazum u Bruxellesu postignut 27. veljače pod posredovanjem Europske unije, a u kojem stoji i članak da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Oko sporazuma između Kosova i Srbije i dalje postoje oprečna tumačenja. Dok EU ustrajava u stavu da je do sporazuma došlo, te da su obije strane prihvatile obvezu implementirati sve točke sporazuma, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je i u ponedjeljak rekao da on „nije prihvatio nikakav sporazum“ i optužio Zapad, i EU i države Kvinte da „lažu“.

Doista nije moguće da o postojanju sporazuma Kosova i Srbije i Vučić i visoki predstavnik EU Josep Borrell govore istinu kada jedan kaže da je postignut sporazum, a drugi da to nije.

Diplomati u Bruxellesu govore kako će postupak prijema Kosova u Vijeću Europe ići paralelno s implementacijom preuzetih obveza iz dijaloga u Bruxellesu. Za prijem Kosova je potrebna dvotrećinska većina koja trenutno u Vijeću Europe i postoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 22:47