DEESKALACIJA

Kosovo ipak odgađa odluku koja je izazvala uzbunu među Srbima, ključan je bio poziv američkog veleposlanika

Odluku Prištine pozdravio je i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

Blokada prometnica

 AFP

Premijer Kosova Albin Kurti na Twitteru je iza ponoći izvijestio da se njegova vlada obvezuje, u suradnji s međunarodnim saveznicima, odgoditi primjenu odluke kojom se zabranjuje ulazak na teritorij Kosova osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije, a umjesto toga izdavat će se tromjesečni "ulazno-izlazni dokument".

Kako je naveo, uvjet za odgodu je uklanjanje svih barikada i uspostava potpune slobode kretanja.

U priopćenju je naveo da je jučer poslijepodne i navečer došlo do nekoliko agresivnih incidenata za koje je okrivio beogradsku vlast.

Kako javlja jutros RTS, na prijelazu u Jarinje nema promjena u odnosu na jučerašnji dan, odnosno da se ne može ući u Kosovo. Policija preusmjerava vozače na alternativne pravce, a za sada je u funkciji jedino granični prijelaz Merdare. Još uvijek nema informacija kada bi Jarinje i Brnjak mogli biti otvoreni za promet. Pišu da je noć protekla mirno.

Što se tiče prelaska granice na Merdarima, svi koji ulaze na Kosovo sa srpskim osobnim dokumentima dobivaju dokument za ulazak, odnosno izlazak. Jučer je kolona bila duga do 6 kilometara, a od jutros više nema gužvi, čeka se do 10 minuta.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku Kosova da prihvati prijedlog Josepa Borrellla o odlaganju odluke o tablicama i dokumentima za mjesec dana.

Lajčak je na Tviteru napisao da "EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone".

Odluku Prištine pozdravio je i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

- Očekujte da će sve blokade na prometnicama odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rješavati kroz dijalog uz posredovanje EU-a i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od ključnog značaja za njihovu integraciju u EU, napisao je na Twitteru.

Priopćenju kosovske vlade prethodila je razmjena diplomatskih poruka i poziva na smirivanje napetosti, a ključni je bio poziv američkog veleposlanika u Prištini Jeffreya Hoveniera kosovskim vlastima da na 30 dana odgode primjenu odluka koje su digle na noge državni vrh Srbije, a kosovski Srbi reagirali su postavljanjem barikada na cestama na sjeveru prema prijelazima Jarinje i Brnjak.

Na sjeveru Kosova jučer navečer su se čule sirene, a kosovska policija priopćila je u nedjelju navečer da se na nekoliko mjesta na sjeveru Kosova čula pucnjava te da je pucano i u smjeru policajaca, ali da nije bilo ozlijeđenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:36