SPORNI DRONOVI

Kosovo planira kupiti Bayraktare, Vučić razočaran: ‘Moramo oprezno s Turskom, naoružavaju Prištinu!‘

U međuvremenu, Albanija je danas formalizirala kupovinu tri takve bespilotne letjelice

Aleksandar Vučić i dron Bayraktar TB2

 Afp/Profimedia/

Kosovski ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka potvrdio je u utorak da Kosovo planira kupovinu bespilotnih letjelica Bayraktar proizvedenih u Turskoj, piše agencija Anadolu, a prenosi klix.ba.

- Naravno, pitanje naoružanih bespilotnih letjelica također je na našem dnevnom redu. Naša predsjednica i ministar obrane obišli su proizvodna postrojenja. Svaka država želi imati bespilotne letjelice u skladištu svog vojnog arsenala, rekao je Damka.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u veljači ove godine posjetila je tvornicu za proizvodnju dronova Bayraktar. U međuvremenu, Albanija je danas formalizirala kupovinu tri takve bespilotne letjelice.

Borbena bespilotna letjelica Bayraktar TB2 značajniji angažman imala je tijekom Drugog rata u Nagorno Karabahu 2020. godine - tada su Oružane snage Azerbajdžana tim dronom s velikim uspjehom uništavale vojnu tehniku Armenije. Diljem svijeta su pak te bespilotne letjelice postale još poznatije kada su Oružane snage Ukrajine zaustavile početni nalet ruskih snaga u prvim tjednima invazije na Ukrajinu. No, nemali broj tih dronova su i ruske snage oborile.

Vučić se ‘razočarao u Tursku‘

O mogućoj nabavci dronova Bayraktar koju je najavio kosovski ministar neizravno se oglasio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji se nalazi u službenom posjetu Azerbajdžanu.

Na odnose s Turskom će, kako kaže, gledati s dozom oprezu budući da "naoružavaju Prištinu", pritom misleći pritom na bespilotne letjelice koje Kosovo želi nabaviti, piše Klix.ba.

- Bolje da tisuću dana razgovaramo, nego jedan dan da ratujemo, rekao je predsjednik Srbije.

Srbijanski lider se u Azerbajdžanu također osvrnuo i na izjave njemačkog veleposlanika Jörna Rohdea rekavši da je on "poznat po antisrpskim stavovima te da se miješa u sve, počevši od toga kakav će se grah jesti u Sjevernoj Mitrovici pa na dalje".

Vučić se pritom osvrnuo na Rohdeovu izjavu da barikade na Kosovu treba ukloniti do Božića.

- Njegova izjava je opasna, to je prijetnja srpskom narodu, rekao je Vučić, a prenosi N1.

Vučić je došao do zaključka kako Njemačka želi potpunu dominaciju na Balkanu. Dodao je da je vojska Srbije deset do petnaest puta snažnija nego prije deset godina, kao i da će u Bakuu razgovarati o vojnoj suradnji dvaju zemalja.

- Naravno da nam je jaka vojska potrebna inače bi nas progutali kao mačka miša, rekao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:19