POLITIČKA ODLUKA?

KOSOVO POVEĆALO SRBIJI CARINU ZA 100%, VUČIĆ ODGOVARA 'Molim vas, povucite ove odluke, idemo sjesti i razgovarati, nađimo kompromis'

Aleksandar Vučić, Hashim Thaci
 REUTERS

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je od kosovske vlade da povuče odluku o povećanju pristojbi na robu iz Srbije i BiH, rekavši da je ta odluka u potpunosti političke naravi.

Kosovska vlada u srijedu je za 100 posto povećala pristojbe na robu iz Srbije i BiH uz obrazloženje da je to odgovor na "agresivnu kampanju" Srbije protiv Kosova na što je službeni Beograd odmah zakazao sastanke s veleposlanicima vodećih zemalja svijeta i Europske unije.

Vučić je u srijedu navečer zamolio kosovske Albance da "razumiju kako je svima potreban mir", a od vlasti u Prištini zatražio je da povuku svoju odluku koju je nazvao "par excellence političkom“, ocijenivši da je donesena „bez ekonomskih razloga i logike“.

"Molim vas, povucite ove odluke, da sjednemo i razgovaramo, da tražimo kompromis", poručio je Vučić vlastima u Prištini.

On je rekao, nakon izvanredne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, da će Srbija ostati pouzdan partner zemljama u regiji, Europi i svijetu, a EU-u i međunarodnoj zajednici poručio je da očekuje da ozbiljno shvate i razmotre moguće posljedice te odluke iz Prištine.

Vučić je naglasio kako Srbija svojim racionalnim ponašanjem, u interesu mira i stabilnosti u regiji, te u cilju nalaženja kompromisnog rješenja s Kosovom želi „jasno pokazati razliku između odgovornog i neodgovornog ponašanja“.

Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da sačuvamo mir i stabilnost i da, ne odgovarajući na provokacije, pokažemo Srbima sjeverno i južno od Ibra na Kosovu da ih nećemo ostaviti na milost i nemilost, naglasio je Vučić.

Vučić je istaknuo i da je na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost odlučeno da se Vlada Srbije obrati svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a i članicama EU-a, zbog kršenja sporazuma CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

On je najavio da će u četvrtak popodne u Beogradu održati sastanak sa Srbima s Kosova, za koje je kazao da se osjećaju "životno ugroženi" i poručio im da ih Srbija neće ostaviti na cjedilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 18:36