UOČI OPĆE SKUPŠTINE

KOSOVO POVUKLO ZAHTJEV ZA ČLANSTVO U INTERPOLU Beograd takav potez smatra 'velikom pobjedom Srbije i međunarodnog prava'

kosovski premijer na odlasku Ramush Haradinaj
 REUTERS

Kosovo je u utorak povuklo svoj zahtjev za članstvo u Interpolu, priopćila je Opća skupština te međunarodne policijske organizacije, a tu odluku, koju su potvrdili i dužnosnici u Prištini, službeni Beograd nazvao je "pobjedom".

Kandidatura Kosova povučena je uoči Opće skupštine Interpola, čije zasjedanje je počelo u utorak u Čileu. Šef srbijanskog izaslanstva na tom skupu, ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, tu je vijest ovako objavio na svom Twitteru:

"Velika pobjeda Srbije i međunarodnog prava! Zahvaljujući ogromnom radu izaslanstva Republike Srbije, zahtjev za članstvo takozvanog Kosova povučen je neposredno prije početka Opće skupštine Interpola u Santiagu!".

Oglasio se i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je rekao novinarima da je to "jedna mala taktička pobjeda" Beograda, ocijenivši kako odluka Prištine "nije glupa".

- Shvatili su da bi im trend bio još nepovoljniji nego prošli put i to im nije glupa odluka - rekao je Vučić novinarima poslije skupa "EU i Srbija: Zajednička budućnost".

Kosovski premijer na odlasku Ramush Haradinaj potvrdio je da je uputio pismo Skupštini Interpola u kojem navodi kako Priština povlači zahtjev za članstvo.

- Imajući u vidu da su na Kosovu 6. listopada organizirani izbori za parlament, ljubazno vas molim da zahtjev za prijem u članstvo bude odgođen do sljedećeg zasjedanja - prenijeli su kosovski mediji Haradinajevo pismo Interpolu.

Radiotelevizija Srbije (RTS) javila je, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, da je Kosovo povuklo zahtjev "sat vremena prije početka sjednice", jer su "shvatili prebrojavajući glasove delegata koji bi bili na njihovoj strani da će doživjeti debakl ukoliko dođe do izjašnjavanja država članica".

Ministar Stefanović se uoči početka sastanka u Čileu zahvalio "svima koji poštuju teritorijalni integritet Republike Srbije" i upozorio da bi "eventualni prijem Kosova u Interpol imao dalekosežne posljedice" i "ugrozio borbu protiv kriminala u svjetskim okvirima", javila je Radiotelevizija Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:15