NAPETO NA KOSOVU

Kosovo u stanju pripravnosti: Hashim Thaci naredio opću mobilizaciju tajnih službi

Kosovo Prime Minister Hashim Thaci delivers a speech during his visit at a police compound near the village of Vrello on August 1, 2011. Thaci insisted that Pristina would not back down in a trade row with Serbia that has sparked unrest and clashes in the tense north of the territory. More than 90 percent of Kosovo's imported food comes from Serbia, one of its main suppliers with goods totalling 260 million euros ($370 million) a year. AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
 ARMEND NIMANI

>>> 21:23 - Sastanak predstavnika Srbije Borislava Stefanovića i Gorana Bogdanovića s predstavnikom EU Robertom Cooperom završio je, ali bez konkretnih rezultata. Cooper nije davao izjave medijima i nakon sastanka se uputio ka Prištini, a Stefanović je najavio skori nastavak pregovora i svoj skori odlazak za Kosovo i Metohiju.

Snage KFOR-a javljaju kako je situacija na sjeveru Kosova napeta, ali mirna te kako nije bilo incidenata.

Kosovski premijer Hashim Thaci izdao je naredbu o općoj mobilizaciji kosovskih sigurnosnih agencija, javlja agencija Srna . Cilj ove akcije, kako je objasnio premijer Kosova, podizanje je spremnosti na najviši stupanj pripravnosti i gotovosti kako bi sigurnosne agencije mogle svim raspoloživim sredstvima odgovoriti ' u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova '.

Na hitnom sastanku Savjeta za sigurnost ocijenjeno je kako su sigurnosne agencije Kosova 25. srpnja djelovale u skladu s Ustavom i zakonima te zemlje .

Thaci je preuzeo ulogu glavnog zapovjednika svih kosovskih snaga, a naredio im je da koordinirano djeluju s međunarodnim mehanizmima kako bi se deblokirali putovi u sjevernom dijelu Kosova i omogućila sloboda kretanja.

Također je naredio da se poduzmu sve mjere kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu na sjeveru Kosova, kako ne bi došlo do humanitarne katastrofe.

Thaci ne odustaje od suvereniteta Kosova, ali dok se ne riješi kriza u toj zemlji i ne otvore svi putevi naložio je otvaranje novih koridora opskrbe.

Da taj strah nije neosnovan pokazuje primjer Doma zdravlja u Gračanici koja zbog blokade na sjeveru Kosova ne može obnoviti zalihe kisika ni ljekova. Boce za kisik se pune u spjecijaliziranom poduzeću iz Kosovske Mitrovice, grada do kojeg je nemoguće doći zbog blokade. Hitna medicinska pomoć radi samo s jednom bocom što direktno ugrožava pacijente.

Humnanitarnu katastrofu ne želi ni Srbija koja će sa 75 tona namirnica opskrbiti srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova, koje je ostalo odsječeno zatvaranjem graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak. Sjever Kosova će također dobiti i pošiljku lijekova, jedinica krvi i drugih potrepština.

Kako bi se situacija smirila u Rašku je došao Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Cooper, a tamo se susreo s srpskim šefom pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem i ministrom Goranom Bogdanovićem. Njih dvoje su u Rašku stigli nešto ranije, ali zapovjednik KFOR-a Erhard Buehler nije htio primiti predstavnike Srbije jer su, kako tvrdi, ilegalno ušli na teritorij Kosova.

Sastanak Stefanovića i Bogdanovića s Cooperom odvija se iza zatvorenih vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 00:48