OPSADNO STANJE

Kosovska policija upala u manastir, pronađena ogromna količina oružja: ‘Kontroliramo teren!‘

Kosovska policija potvrdila je da su u pucnjavi stradala ‘trojica napadača‘, ubijen je i jedan policajac

Maskirani napadači; Kosovska policija u Banjskoj

 AFP; Twitter

NOVO: 20:11 Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti o oružanom sukobu između nepoznatih napadača i kosovske policije koji se dogodio ranije u nedjelju na sjeveru zemlje, a u kojem su život izgubili jedan kosovski policajac i trojica napadača.

- Nismo se ranije mogli obratiti javnosti jer od 1999. nemamo efektivnu kontrolu na Kosovu pa smo sami morali ispitati što se to događalo da bismo mogli priopćiti istinu ljudima i pripremiti teren za donošenje odluka - rekao je Vučić. Više pročitajte ovdje.


20:09 Ministar unutrašnjih poslova Kosora, Dželjalj Svečlja, rekao je da je kosovska policija uspjela uspostaviti kontrolu nad teritorijem u Banjskoj. Rekao da su do sada ubijena trojica napadača, da je šestoro uhićenih, od kojih su dvojica ranjeni i u uniformi, a još četvorica koji su uhvaćeni osumnjičeni su da pružaju podršku u operaciji preko radija.

„Stavili smo teritorij pod kontrolu. To je učinjeno nakon nekoliko uzastopnih borbi. Imali smo žrtvu. Operaciju smo izveli bez drugih žrtava. Imamo šestoro uhićenih, od kojih su dvojica ranjena u uniformi, a još četvero koji su preko radija podržavali operaciju. Najmanje tri ubijena napadača su identificirana i u transportu su”, rekao je.

Rekao je da je policija pronašla i veliku količinu oružja, eksploziva, uniformi, logistike i hrane. „Kosovska policija je otkrila izuzetnu količinu eksploziva, uniformi, logistike, hrane, opreme za barikade, što je bila oprema za nekoliko stotina drugih napadača. Spremni su narušiti suverenitet Kosova“, dodao je ministar.

Svećlja kaže da neki od uhićenih pripadaju terorističkoj organizaciji „Civilna zaštita“. „Oni su uhvaćeni zahvaljujući žrtvi i posvećenosti kosovske policije. Ovo je teroristička grupa jer su umiješani u teroristička djela. Neki od njih su identificirani kao dio Civilne zaštite“, rekao je.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da se hodočasnici u manastiru Banjska provjeravaju kako bi se policija uvjerila da nema infiltriranih iz terorističke grupe.


19:40 Specijalna jedinica kosovske policije objavila je da je uhitila neke od osumnjičenih za jutrošnje napade.

Prema informacijama, uhićeni su privedeni u policijsku stanicu u Južnoj Mitrovici, piše RTK koji je objavio i fotografije privođenja napadača.

Situacija u manastiru Banjska trenutno je mirna. Naoružani napadači navodno su napustili manastir, a trenutno je uočeno prisustvo kosovske policije ispred ulaznih vrata i u dvorištu, priopćila je Eparhija raško-prizrenska.


19:00 Novinarka RTK Edina Avdiu, koja se nalazi u blizini mjesta gdje se dogodio napad, javlja kako su jake snage specijalaca otišle u smjeru manastira u Banjskoj.

"Pojačane snage Specijalne jedinice kosovske policije krenule su prije nekoliko minuta u pravcu mosta koji vodi k manastiru u Banjskoj", rekla je novinarka.

Reporter Tanjuga javlja da je iz sela Banjska izašlo jedno vozilo hitne pomoći koje su pratila redovna i specijalna policija.


18:30 Manastir u Dečanima na Twitteru je objavio nove fotografije napadača koji su upali u manastir u Banjskoj na sjeveru Kosova.

"Srpska pravoslavna crkva osudila je nasilan upad naoružanih osoba u manastir u Banjskoj. Ugrozili su živote svećenika i 40 hodočasnika koji su došli na nedjeljnu liturgiju", dodali su u objavi na kojoj se vidi teško naoružane napadače.


18:00 - Ministrica vanjskih poslova i dijaspore te potpredsjednica Vlade Republike Kosovo Donika Gërvalla-Schwarz kritizirala je reakciju visokog predstavnika Europske unije za vanjske poslove Josepa Borrella na ubojstvo policajca na sjeveru Kosova, piše Nova.rs.

- Gospodine Borrell, zaista? Teroristi ubijaju policajce, a vi pozivate "sve aktere"? Ni riječi potpore za policiju? Ni riječi protiv terorista? Proglašavate li i terorističke napade u Španjolskoj "neprijateljstvima"? Kakva sramota. Kako članice Europske unije mogu tolerirati ovakav cinizam - napisala je na društvenoj mreži X Gërvalla-Schwarz.

Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke reklo je u nedjelju da će posebni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin posjetiti Kosovo.

Njemačko je ministarstvo osudilo napad na Kosovsku policiju te ustvrdilo da odgovorni za njega moraju odgovarati.


NOVO, 16:55 - Kosovska policija potvrdila je da su u pucnjavi na sjeveru Kosova stradala "trojica napadača", javlja Nova.rs.

Nova.rs piše i da je petero ljudi uhićeno te da je jedna od njih povezana s pucnjavom. Ostale su navodno bile zadužene za logistiku.

Prema navodima policije, kod njih su pronađene radio stanice, municija i značajna količina oružja.


16:43 Visoki predstavnik EU za vanjske poslove, Josep Borrell, osudio je napad na policiju na Kosovu u nedjelju u kojem je jedan policajac ubijen, a jedan ozlijeđen.

"Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane skupine na pripadnike kosovske policije", rekao je Borrell u priopćenju.

"Potrebno je utvrditi sve činjenice o napadu. Odgovorni počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde", rekao je.

"Više nedužnih života je u opasnosti zbog neprijateljstava koja su u tijeku u okolici samostana Banjska. Ti napadi moraju odmah prestati."

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je kako je najmanje trideset naoružanih napadača okruženo u blizini Banjske, na sjeveru Kosova. Policija ih je pozvala na predaju.

Naglasio je da se skupina nalazi u i oko manastira u selu Banjska gdje je ranije u nedjelju napadnuta policijska ophodnja.

Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su napadači upali u manastir.

Misija EU-a, EULEX, u kontaktu je s kosovskim vlastima i KFOR-om, rekao je Borrell ponovno uputivši pozive EU-a i država članica na deeskalaciju na sjeveru Kosova, koji je većinom naseljen etničkim Srbima.

KFOR je priopćio da nastavlja pozorno pratiti situaciju u Banjskoj te da su njegovi vojnici na tom području i da su spremnni odgovoriti ako bude potrebno.

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova rano ujutro u nedjelju.

Kosovska policija je izvijestila da je ubila jednog od napadača u Banjskoj ne navodeći detalje.


16:37 U Banjskoj na sjeveru Kosova odjekuju pucnjevi, a na snimkama i fotografijama vidi se da su ulice pod opsadom policije.


16:30 - Ministar za zajednice i povratak Vlade Republike Kosovo Nenad Rašić rekao je da je situacija u okolini manastira Banjska i dalje dramatična, te da nema naznaka da će brzo smiriti, javlja Nova.rs.

Rašić je rekao da je dio napadača ušao u manastir te da su ih djelatnici policije pozvali da se predaju. Ministar je dodao da su mu izvori iz policije rekli da su napadači organizirani te da navodno posjeduju zolje, odnosno prenosive protutenkovske raketne bacače i minobacače. Ustvrdio je i da se napadači nalaze unutar i oko samog manastira.

image

Kosovska policija u Banjskoj

STRINGER/AFP
image

Kosovska policija u Banjskoj

STRINGER/AFP
image

Kosovska policija u Banjskoj

STRINGER/AFP
image

Kosovska policija u Banjskoj

STRINGER/AFP
image

Kosovska policija u Banjskoj

STRINGER/AFP
image

Kosovska policija u Banjskoj

STRINGER/AFP

Rašić je rekao da napadači još uvijek nisu identificirani.

- Nekoliko sam puta razgovarao s (ministrom unutrašnjih poslova Vlade Republike Kosovo Dželjaljem Svečljom). Policija je ranije u nedjelju napadačima rekla da se predaju, međutim oni na taj apel nisu reagirali. Policija ih poziva preko megafona, ali joj oni ne odgovaraju. Trenutno je mirno - rekao je Rašić.

Ministar za zajednice i povratak rekao je da radi na tome da u pregovore uključi KFOR.

- Diplomacija ih mora nagovoriti ili natjerati da se predaju. Nitko nije zainteresiran za daljnje prolijevanje krvi ili zaoštravanje situacije - dodao je Rašić.

Ministar je rekao da on barata informacijom da su dvojica napadača ubijena, a jedan ranjen.


15:45 - Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, svoje obraćanje javnosti najavio je za 20 sati.

U međuvremenu, portali s Kosova javljaju da je ubijen još jedan napadač.


14:50 - Kosovska policija potvrdila je da je u razmjeni vatre ubijen jedan od napadača.

- Situacija na sjeveru zemlje, točnije u selu Banjska, i dalje je napeta, kriminalne skupine s vremena na vrijeme napadaju policijske jedinice na terenu, koje unatoč napadima na njih nastavljaju raditi na stvaranju sigurnosnog perimetra, u interesu smirivanja situacije, osiguranja sigurnosti i vladavine reda i zakona na Kosovu - navodi se u priopćenju.


14.45 - Na fotografiji objavljenoj na profilu manastira Visoki Dečani vidi se najmanje jedno oklopno vozilo, kao i dvojica maskiranih muškaraca u blzini manastira Banjska.

Pucnjava i dalje traje, a mještani su se zaključali u kuće.

O cijeloj situaciji se oglasio i KFOR.

- KFOR nastavlja pratiti situaciju u Banjskoj, a trupe KFOR-a su prisutne u tom području i spremne su odgovoriti ako bude potrebno, navodi se u priopćenju.


14:40 - Sukobi između policije i napadača na sjeveru Kosova i dalje traju, objavio je kosovski premijer Albin Kurti nekoliko sati nakon što je u zasjedi ubijen policajac.

Kurti je rekao kako je najmanje trideset naoružanih napadača okruženo u blizini Banjske, na sjeveru Kosova. Policija ih je pozvala na predaju.

„Ima najmanje 30 profesionalnih, vojnih ili policijskih naoružanih napadača koji su okružili naše policijske snage, a koje pozivam da se predaju sigurnosnim agencijama“, kazao je Kurti tijekom konferencije za medije.

Naglasio je da se skupina nalazi u i oko manastira u selu Banjska gdje je ranije u nedjelju napadnuta ophodnja.

Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su napadači upali u manastir u kojem su boravili hodočasnici iz Novog Sada.

„Vidimo naoružane ljude u uniformama, pucaju na nas, a mi uzvraćamo paljbu“, rekao je kosovski policajac Veton Eslhan za agenciju France Presse.

Kurtijeva izjava dolazi nekoliko sati nakon što je zasjedu prozvao činom terorizma i optužio vladu u Srbiji.

„Organizirani kriminal s političkom, financijskom i logističkom podršku dužnosnika u Beogradu napada našu zemlju“, napisao je na društvenim mrežama.

Kurti je u poslijepodnevnim satima objavio fotografije navodnih napadača na kojima se vide vozila bez registracijskih oznaka.

Srpska javna televizija RTS ranije je izvijestila da su zatvoreni granični prijelazi Jarinje i Brnjak.

Američki veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier na Twitteru je napisao kako SAD snažno osuđuje „orkestrirane, nasilne“ napade na kosovsku policiju koja ima „punu i legitimnu odgovornost“ za provođenje kosovskih zakona. Hovenier je pohvalio suradnju po tom pitanju kosovske policije, misije EU-a na Kosovu i NATO-vih snaga KFOR-a.

Vlada u Beogradu zasad nije komentirala situaciju na Kosovu, no predsjednik Aleksandar Vučić trebao bi se na tu temu obratiti u poslijepodnevnim satima.


RANIJE OBJAVLJENO

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je u nedjelju, komentirajući vijest o ubojstvu policajca na sjeveru Kosova, da treba prvo vidjeti "šta se točno dogodilo", ocijenivši da je u svom regiranju kosovski premijer Albin Kurti "požurio da optuži Srbe".

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova rano u nedjelju, priopćila je ranije Kosovska policija (KP), a ubojstvo je objavom na Facebooku potvrdio i premijer Albin Kurti, koji je u bolnici posjetio ranjenog policajca.

Kurti je na Facebooku istaknuo da osuđuje "zločinački i teroristički napad" i ocijenio da je to "organizirani kriminal uz političku, financijsku i logičku podršku službenog Beograda".

Svatko ozbiljan bi rekao: da vidimo šta se točno dogodilo pa da komentiramo", izjavio je Orlić za TV Prva i oštro optuži Kurtija da baš njemu u prilog ide nasilje.

Optužujući Srbe rekao je kako je to "neka organizirana akcija" i "da su je izveli neki profesionalci"... "Sigurno ih je u međuvremenu već osobno legitimirao pa zna tko su i što su", rekao je Orlić.

"Nasilje, bilo kakvo" odgovara "isključivo Albinu Kurtiju" i "to svi znaju", ustvrdio je pa nanizao optužbe na račun kosovskog premijera.

"I sve što je (Kurti) radio prethodnih mjeseci, sa najbrutalnijim mogućnim terorom koji je provodio nad golorukim srpskim narodom radio je upravo zato što je želio otvorenu eskalaciju i zato što je htio da dovede do nekog nasilja", rekao je Orlić pa pojačao kazavaši da se to vidjelo "iz svakog poteza" Albina Kurtija.

Kosovski premijer najavio je obraćanje javnosti na izvanrednoj konferenciji u podne.

Osim Orlićeve izjave, za sada nema drugih komentara i reagiranja službenog Beograda, no napad su osudila veleposlanstvo Sjedinjenih Država i veleposlanstvo Njemačke koje poziva da odgovorni budu privedeni na odgovornost.

Specijalna predstavnica glavnog tajnika Misije privremene administracije UN na Kosovu (UNMIK) Caroline Ziadeh izrazila je sućut i pozvala sve strane na suzdržanost.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani u objavi na društvenim mrežama ocijenila je da je incident "napad na Kosovo" i optužila je za to "srpske kriminalne skupine".

Za sada se sa srpske strane nije oglasio ni Ured za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, koji u incidentnim situacijama na Kosovu, napose na sjeveru, među prvima reagira službenim priopćenjem, a u međuvremenu je najavljeno da će direktor Ureda Petar Petković u 14 sati održati izvanrednu tiskovnu konferenciju.

Nije reagirala ni vodeća politička organizacija kosovskih Srba - Srpska lista, sestrinska stranka vladajućih naprednjaka (SNS).

Beogradski i kosovski mediji javljaju kako se na području sela Banjska, gdje je tijekom noći jedan policajac ubijen, a drugi ranjen, i dalje čuju sporadični pucnji, a ne terenu su mirovnjaci međunarodnih snaga (KFOR) i pripadnici europske pravosudne misije EULEX.

Policija je zatvorila za promet prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova, objkavio je MUP Kosova.

Ulaz u selo Banjska sa magistralne ceste Kosovska Mitrovica-Leposavić na sjeveru Kosova je bokiran.

Napetosti su visoke na Kosovu nakon sukoba u svibnju u kojima je bilo ozlijeđeno više od 90 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i nekih 50 srpskih prosvjednika na sjeveru Kosova.

Novi krug pregovora održan prošli tjedan pod okriljem Europske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije donio napredak.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell optužio je premijera Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom iz veljače i ožujka ove godine o uspostavi zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:47