NAPETOSTI NA SJEVERU

Kosovski ministar optužuje Vučićeva poslušnika: ‘Imamo dokumente, to je dokaz da je sudjelovao u napadu‘

Kosovski ministar unutarnjih poslovima tvrdi kako imaju dokaze da je Milan Radoičić sudjelovao u nedjeljnim napadima

Kosovska policija na intervenciji kod Banjske

 Armend Nimani/Afp

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla priopćio je u ponedjeljak da su pronađeni dokumenti koji dokazuju sudjelovanje potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića u nedjeljnim napadima na sjeveru Kosova.

"U ovim materijalima pronašli smo i dokumente zločinca koji je također na crnoj listi SAD-a, Milana Radoičića, ovi dokumenti dokazuju njegovu povezanost ili izravno učešće u ovoj akciji. Ovo je spisak oružja ili dozvola od institucija Srbije koji je dan Milanu Radoičiću, gdje postoji i spisak oružja koje posjeduje, s brojevima, sa svime pronađenim u prvom autu u redu, i definitivno original dokument je u rukama forenzičara", dodao je on, prenosi Nova.rs.

Milan Radoičić povezivan je različitim kaznenim djelima – od trgovine drogom, preko umiješanosti u ubojstvo Olivera Ivanovića pa do nelegalnog iskopavanja šljunka. Radoičić je kao potpredsjednik Srpske liste izravno uključen u politiku i donošenje odluka koje se odnose na život Srba na Kosovu.

image
Armend Nimani/Afp

Prema njegovim riječima, u blizini manastira je pronađen i plan napada.

Tužiteljstvo Kosova potvrdilo je u ponedjeljak, dan nakon sukoba kosovskih Srba i policije u kojima je ubijen jedan policajac i trojica napadača, da je na sjeveru nađeno tijelo još jedne osobe za koje se sumnja da je sudjelovala u napadima. To je prištinskim medijima potvrdio tužitelj Naim Abazi, navodeći da su, prema dosadašnjim saznanjima, ubijena četiri napadača.

Tijelo je nađeno na oko kilometar i pol od mjesta sukoba nakon što je skupina od više desetaka naoružanih ljudi napala kosovsku policiju. "Pokušavamo ga identificirati jer nije imao nikakve dokumenta kod sebe", rekao je Abazi. Prema jučerašnjim izvješćima, u policijskoj akciji ubijena su trojica napadača, a šest osoba je uhićeno – dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku.

image
Armend Nimani/Afp

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je sinoć da su ubijena trojica Srba. "Prema dosadašnjim informacijama koje imamo, dodao je, dvojica Srba su teško ranjena, trojica ubijena i postoji bojazan da je stradala i četvrta osoba", rekao je Vučić u izvanrednom obraćanju.

Prištinski mediji izvijestili su da je na područje sela Banjska i općine Zvečan upućena pravosudno-policijska istražiteljska ekipa koja prikuplja dokaze, podatke i svjedočenja o jučerašnjem sukobu.

image
Handout/Afp

"Kosovska policija je otkrila iznimnu količinu eksploziva, uniformi, logistike, hrane, opreme za barikade, što je za nekoliko stotina drugih napadača. Spremni su da naruše suverenitet Kosova", rekao je Sveçla za prištinske medije.

Zamjenik zapovjednika Kosovske policije za regiju Sjever Veton Ellsani potvrdio je srpskim medijima na sjeveru Kosova da je situacija u selu Banjska "trenutačno mirna" te je "policijska operacija i dalje u tijeku" jer se "detaljno provodi pregled i očevid u cijelom selu" koje je od jučer ujutro pod blokadom. "Pronalazimo granate, minobacače. To je sve rizično. Treba dobro pregledati sve, pa onda omogućiti i normalizirati kretanje", naveo je Ellsani za portal Kossev.

image

Zaplijenjeno oružje pronađeno u selu Banjska

Armend Nimani/Afp

Kosovska policija objavila je danas da je uspostavila kontrolu na teritoriju sela Banjska i da je su od šestorice uhićenih, dvojica ranjena.

U međuvremenu, glasnogovornik Europske komisije Peter Stano poručio je da Europska unija prati situaciju na Kosovu i u bliskom je kontaktu s objema stranama i relevantnim institucijama. Stano je ponovo istaknuo zabrinutost Bruxellesa zbog nastavka napetosti i činjenice da nema jasne deeskalacije.

Washington oštro osudio napade na kosovsku policiju: ‘Suzdržite se‘

Američki državni tajnik Antony Blinken "oštro" je u ponedjeljak osudio "nasilne napade" na pripadnike kosovske policije, koji su se dogodili dan ranije, te je istodobno pozvao Beograd i Prištinu na deeskalaciju situacije.

Smrt kosovskog policajca ubijenog u nedjelju iz zasjede, koju je pratila razmjena vatre između teško naoružanih osoba skrivenih u samostanu, predstavlja jedan od najozbiljnijih incidenata koji se dogodio posljednjih godina na sjeveru toga područja, a u pozadini mu je blokada pregovora između Beograda i Prištine.

"Sjedinjene Države oštro osuđuju nasilne i koordinirane napade na kosovsku policiju", rekao je Blinken, izrazivši "duboku sućut obitelji narednika kosovske policije koji je ubijen na dužnosti".

"Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže od bilo kakvih akcija ili retorike koji bi mogli eskalirati i pretvoriti se u dodatne napetosti. Pozivamo ih da odmah počnu raditi na deeskalaciji u suradnji s međunarodnom zajednicom", dodao je.

Priština je proglasila neovisnost od Srbije 2008., gotovo deset godina nakon rata između kosovskih pobunjenika koji su se borili za neovisnost i srpskih snaga. Sukob je završio NATO-ovim bombardiranjem.

Srbija, koju podupiru njezini ruski i kineski saveznici, odbija priznati neovisnost svoje bivše pokrajine.

Na Kosovu živi oko 120.000 Srba. Trećina ih živi na sjeveru nekadašnje pokrajine u kojoj je ukupno 1,8 milijuna stanovnika. Veliku većinu čine kosovski Albanci.

Srpska manjina na Kosovu i dalje je većinom lojalna Beogradu te odbija priznati suverenitet Prištine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:00