VOJNA SURADNJA

Kosovski ministar tvrdi da će hrvatsko oružje uskoro biti u rukama njihovih vojnika, no realnost je bitno drugačija

U ovom trenutku puno je izglednije opremanje kosovske policije kacigama tvrtke Šestan-Bucsh i sigurnosnih snaga čizmama tvrtke Jelen
Jurišne puške tvrtke HS produkt
 Darko Tomas/Cropix

"U rukama kosovskih vojnika uskoro se očekuje naoružanje i oprema hrvatske proizvodnje", izjavio je ministar obrane Kosova Armend Mehaj nakon sastanka s hrvatskim ministrom obrane Marijem Banožićem koji se prije nekoliko dana održao u Splitu.

Ova najava kosovskog ministra obrane izazvala je veliku medijsku buru u Srbiji, no prema našim informacijama dogovor o opremanju kosovskih sigurnosnih snaga hrvatskim oružjem još je daleko.

U ovom trenutku puno je izglednije opremanje kosovske policije kacigama koje proizvodi tvrtka Šestan-Bucsh. Kako saznajemo, u završnoj su fazi razgovori oko prodaje između 600 i 700 kaciga kosovskoj policiji. Također, vode se intenzivni razgovori oko prodaje čizama tvrtke Jelen kosovskim sigrnosnim snagama.

Po pitanju naoružanja, situacija je puno drugačija.

Jurišne puške VHS-D i VHS-K te pištolj HS 2000 koje proizvodi tvrtka HS Produkt jedino je oružje koje Hrvatska proizvodi, a koje može prodati Kosovu.

Kako saznajemo, do,sad je održano nekoliko razgovora između HS Produkta te kosovskog ministarstva obrane, no za sada nema nekih konkretnijih dogovora. Prema dostupnim informacijama, riječ je o manjoj količini oružja.

O vojnoj suradnji Hrvatske i Kosova na području opremanja kosovskih sigurnosnih snaga priča se već godina, no do sada je realiziran tek jedan značajan posao.

Godine 2012. tvrtka KROKO isporučila je 3.500 odora kosovskim sigurnosnim snagama.

Osim toga, nekoliko pripadnika kosovskih sigurnosnih snaga u sklopu vojne suradnje Hrvatske i Kosova pohađa vojno učilište u Zagrebu.

Prema riječima ministra Mehaja, u budućnosti bi se tek trebao potpisati memorandum o suradnji između hrvatskog i kosovskog ministarstva obrane.

Kosovski ministar obrane u posljednjih dva mjeseca dva puta je posjetio Hrvatsku i razgovarao s hrvatskim ministrom obrane Marijem Banožićem.

Prilikom prvog posjeta krajem travnja ministar Banožić je kazao kako je Hrvatska spremna pomoći Kosovu da transformira svoje sigurnosne snage u regularnu vojsku.

„Ta će suradnja dodatno povezati naše zemlje u političkom, vojnom i ekonomskom smislu", istaknuo je tada, dodavši da će hrvatsko i kosovsko ministarstvo obrane uskoro potpisati novi memorandum.

Na splitskom sastanku bilo je pak riječi o mogućnostima buduće tehničko vojne suradnje a kosovski ministar posjetio je i neke hrvatske proizvođače vojne opreme

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:08