REKORDNI PRORAČUN

KOSOVSKI PARLAMENT ODOBRIO PRORAČUN ZA 2019. I OKONČAO FINANCIJSKU BLOKADU Oporbena Socijaldemokratska stranka podržala manjinsku vladu

Ramush Haradinaj i Hashim Thaci
 Laura Hasani / REUTERS

Kosovski je parlament u nedjelju odobrio proračun za 2019., nakon što je oporbena stranka pristala podržati manjinsku vladu, dva dana nakon što je došlo do financijske blokade.

Za usvajanje proračuna je glasalo 65 od 120 zastupnika u parlamentu. Vladajuća je većina od 53 zastupnika ispregovarala podršku oporbene Socijaldemokratske stranke.

Parlament je usvojio zakon, kojim se povećavaju plaće u javnom sektoru. Učitelji su pak prekinuli štrajk u petak, nakon što su postigli dogovor s vladom te će se pola milijuna učenika u ponedjeljak vratiti u škole.

Nastava se nije održavala tri tjedna.

Radnici u energetskom sektoru, kontroli leta i carinskoj upravi te liječnici, su također prijetili da će pokrenuti štrajk, ako novi zakon o plaćama ne uzme u obzir njihove zahtjeve.

Premijer Ramush Haradinaj rekao je kako je ovo rekordni proračun.

"S 2,37 milijardi eura, ovo je najveći kosovski razvojni proračun, koji će doprinijeti da imamo ekonomski rast od 4,7 posto", rekao je Haradinaj nakon glasanja.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je predvidio rast od 4,2 posto u 2019., dok je prošlogodišnji rast iznosio 4 posto.

Vlada planira održati proračunski deficit od 2 posto bruto domaćeg proizvoda. Oko 800 milijuna eura će biti potrošeno na državne infrastrukturne projekte, većinom na izgradnju cesta.

Haradinaj je rekao kako su izdvajanja za kapitalne investicije povećana za 11 posto, u usporedbi s prošlogodišnjim proračunom, dok su izdaci za policiju povećani za 6 posto, a izdaci za osnovne mirovine za 20 posto.

Kosovski ekonomisti smatraju da će povećane plaće u javnom sektoru dodatno povećati razliku u plaćama privatnog i javnog sektora te će smanjiti konkurentost. Prosječna plaća u privatnom sektoru je 370 eura mjesečno, dok je u javnom sektoru 520 eura.

Strani investitori ne ulažu puno na Kosovu zbog korupcije i političke nestabilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:05