HASHIM THACI

Kosovski predsjednik najavio povlačenje potvrdi li se optužnica za ratne zločine protiv njega

Thaci i drugi optuženi su za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, ubojstva, nasilne nestanke osoba, pogubljenja i mučenja
 Armend Nimani/AFP

Kosovski predsjednik Hashim Thaci najavio je u ponedjeljak kako će se povući s dužnosti ako sud za ratne zločine potvrdi optužnicu protiv njega.

"Potvrdi li se optužba trenutačno ću se povući s dužnosti predsjednika i suočiti se s optužnicom", kazao je Thaci u televizijskom obraćanju.

Posebni tužitelj za ratne zločine na Kosovu prošlog je tjedna objavio da je podignuo optužnicu protiv Thacija i drugih, optuživši ih za "zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, uključujući ubojstva, nasilne nestanke osoba, pogubljenja i mučenja".

"Optužba navodi da su Thaci i ostali osumnjičeni kazneno odgovorni za skoro 100 ubojstava, uključujući poznate žrtve među kosovskim Albancima, Srbima, Romima i drugim etničkim skupinama uključujući političke oponente".

Kadri Veseli, čelnik Demokratske stranke Kosova koju je Thaci vodio prije nego li je početkom 2016. postao predsjednik, također je imenovan u optužnici koja je poslana na potvrdu Specijalnim vijećima za Kosovo, sudu sa sjedištem u Haagu.

Ured specijalnog tužitelja naveo je prošlog tjedna da su Thaci i Veseli kontinuirano pokušavali ometati rad Specijalnih vijeća za Kosovo, gdje se trenutno na razmatranju nalazi podignuta optužnica.

Thaci i Veseli su bili među glavnim zapovjednicima u Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) tijekom sukoba krajem devedesetih sa srbijanskim snagama, a ranije su već nijekali upletenost u bilo kakve ratne zločine. Tužiteljstvo nije navelo dodatne pojedinosti o njihovim navodnim ratnim zločinima.

Do sada niti jedan od čelnih ljudi OVK-a nije osuđen za ratne zločine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 02:24