NAPETI ODNOSI

Kosovski premijer poslao Srbiji ultimatum, ukinut će pristojbe samo pod jednim uvjetom. Vučić uzvratio: 'Ovo je signal katastrofe'

 
Ramush Haradinaj i Aleksandar Vučić
 Reuters

PRIŠTINA - Kosovo će zadržati pristojbe na robu iz Srbije sve dok Beograd ne prizna Prištinu, poručio je kosovski premijer Ramush Haradinaj u ponedjeljak navečer odgovarajući tako na pozive Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država za ukidanje tih mjera.

Prošlog je mjeseca Haradinajeva vlada povećala pristojbe na robu proizvedenu u Srbiji i Bosni na sto posto s deset zbog toga što je Beograd uspješnim lobiranjem blokirao kosovsko članstvo u Interpolu.

Odluka je dovela do obustave trgovine dviju zemalja i kritiziraju je dužnosnici Europske unije i SAD-a.

"Stopostotne pristojbe na robu iz Srbije i Bosne služe zaštiti nacionalne sigurnosti i suvereniteta”, napisao je Haradinaj na Facebooku nakon susreta s povjerenikom EU za za pridruživanje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom u Prištini.

Hahn se u ponedjeljak susreo s Vučićem u Beogradu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u priopćenju je kazao da će pristojbe koje je uvela Priština voditi u destabilizaciju regije i dodao je da neće biti protumjera.

Predsednik je jučer navečer poručio i da su iz Prištine stigle dvije loše vijesti - da ostaju pri carinama dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova i da će formirati vojsku, što je, prema njegovi riječima, signal katastrofe ukoliko netko ne obuzda Prištinu.

- Vrlo me brine činjenica da albanske vlasti ne žele ni da čuju za ukidanje protuzakonitih pristojbi protiv Republike Srbije. Oni su tvrdili da će one trajati dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova. Druga loša vijest je da su Albanci najavili formiranje vojske Kosova 14. prosinca, suprotno svom Ustavu i dogovoru sa NATO-om - rekao je Vučić.

- Njihova namjera i želja je veoma opasna po nas i dovodi nas pred svršen čin - rekao je Vučić i dodao: "Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost, sa Srbijom se tako ne razgovara".

Poboljšanje odnosa ključno je za napore Srbije i Kosova da se pridruže Europskoj uniji. Obje su se zemlje suglasile 2013. s pregovorima pod okriljem Bruxellesa no nije postignut neki napredak.

Kosovski Albanci proglasili su neovisnost od Srbije 2008. deset godina nakon što je NATO bombardiranjem Srbije zaustavio stradavanja albanskih civila u obračunu srpskih snaga s dvogodišnjom pobunom u tadašnjoj južnoj pokrajini.

Kosovo sada priznaje više od 110 država, no među njima nisu Srbija, Rusija i pet zemalja članica EU. Beograd i Moskva blokiraju pristup Kosova UN-u.

Prema službenim podacima srpski je izvoz na Kosovo bio vrijedan 450 milijuna dolara a uvoz s Kosova 48 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:52