RAMUSH HARADINAJ

KOSOVSKI PREMIJER PROTIV UKIDANJA PRISTOJBI, ČAK I POD CIJENU PADA VLADE: Amerikanci su spremni ukinuti vize kosovskim dužnosnicima?

Ramuš Haradinaj
 REUTERS

Kosovski premijer Ramush Haradinaj kategorički je protiv ukidanja odluke o pristojbi na robu iz Srbije i BiH u visini od 100 posto, premda to od njega traži i tamošnja oporba, dok prištinski mediji u četvrtak tvrde kako su Sjedinjene Države spremne ukinuti vize kosovskim dužnosnicima ako Haradinajeva vlada odustane od jednostrano uvedenih pristojbi kojima krši sporazum CEFTA i sporazum s EU o pridruživanju.

Demokratska partija Kosova (DPK) predsjednika kosovske Skupštine Kadrija Veselija, poziva da se prekine ponašanje "koje zemlju vodi političku krizu", držeći da nedostatak zajedničkog institucionalnog djelovanja kada su u pitanju državni interesi šteti partnerstvu sa Sjedinjenim Državama i poziciji Kosova na međunarodnoj sceni, prenosi Radio Slobodna Europa (RFE).

Kosovski premijer HaradiKnaj izjavio je pak u četvrtak da će, čak i ako njegova vlada padne i budu raspisani prijevremeni parlamentarni izbori, stopostotne pristojbe na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine vrijediti do ljeta.

"Što se tiče raspada vladajuće koalicije i mogućih novih izbora, pristojba će ostati na snazi do lipnja. Za održavanje novih izbora bi trebalo 45 dana, još 30 dana za formiranje parlamenta i izvjesno vrijeme za ostavku vlade. To znači da bi u ljeto ušli s pristojbama na snazi", prenose mediji Hardinajevu izjavu.

Haradinaj je ranije izjavio da Kosovo neće dati svoj teritorij Srbiji, niti dopustiti formiranje Zajednice srpskih općina, nalik bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj. Haradinaj je rekao i da Srbiji nudi povratak na kosovsko tržište, a da zauzvrat Kosovo dobije priznanje, javio je RFE.

Nakon niza sastanaka s američkim veleposlanikom Philipom Cosnetom i vođama stranaka vladajuće koalicije u protekla dva dana te nakon više zahtjeva Washingtona da Priština ukinute pristojbe nametnute Srbiji i BiH, Haradinaj je ponovio da je to "suverena odluka vlade Kosova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:11