OBUSTAVLJENE ISPLATE

KRAH BITCOINA? Jedna od najvećih burzi virtualne valute prestala je s radom

Jedna od najvećih burzi virtualne valute Bitcoin prestala je u utorak s radom ugrozivši ne samo milijune dolara uložene imovine nego i opstanak Bitcoina. MtGox je objavio kako su zaustavili sve transakcije zbog medijskih napisa o navodnoj krađi oko 750 tisuća Bitcoina vrijednih gotovo 367 milijuna dolara, informaciji koja se našla u dokumentu koji je procurio u medije. Korisnici MtGoxa počeli su masovno povlačiti ulaganja iz MtGoxa, nakon čega je burza zaustavila isplate.

Problem je, čini se, u programu koji se nije pokazao otpornim na prijevare. U međuvremenu, vrijednost Bitcoina na MtGoxu je pala na samo 130 dolara u usporedbi s gotovo 500 dolara na drugim velikim burzama/mjenjačnicama koje su, u pokušaju da osiguraju povjerenje u ovu valutu napali upravu MtGoxa.

- Kao i u svakom novom sektoru postoje loši sudionici koji moraju biti iskorijenjeni, a to je ono što upravo gledamo. Uvjereni smo, međutim, da će jake Bitcoin kompanije, koje vode kompetentni timovi uz podršku kredibilnih investitora nastaviti rasti i ispuniti obećanje Bitcoina kao budućnosti plaćanja u eri interenta – navodi se u priopćenju MtGoxovih konkurenata.

Tokijski MtGox je 7. veljače objavio kako je našao rupu u pravilima transakcija koju su lopovi mogli iskoristiti i nadmudriti transakcijski proces tako da dobiju dvostruko veći iznos od točnoga. Slična rupa je, navodno, već iskorištena i na internetskoj burzi Put svile 2 (Silk Road 2) početkom veljače gdje je nestalo 2,7 milijuna dolara vrijednih Bitcoina.

Za razliku od pravih valuta, Bitcoin ne regulira nijedna središnja banka ili državna institucija, a s ograničenom količinom Bitcoina u optjecaju njihova je vrijednost porasla posljednjih mjeseci, među ostalim i zbog očekivanja kako bi je regulatori mogli 'priznati' kao legitimnu financijsku uslugu. No, korisnicima je Bitcoin privlačan i zbog toga što je teško ući u trag transakcijama provedenim uz pomoć Bitcoina pa se sumnja da se već koristi za nelegalne svrhe. Za dio rasta potražnje i posljedičnog poskupljenja odgovoran je i jednostavan špekulantski stav: očekivanje ulagača da će njegova vrijednost nastaviti rasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:56