TRAGEDIJA U SRBIJI

Kraj Beograda pao mali zrakoplov, pilot poginuo: ‘Srušio se u kukuruze i zapalio‘

Osim Hitne pomoći, na terenu je i policija kao i vatrogasne jedinice koje su ugasile požar, navode iz MUP-a

Ilustracija

 Tyler Olson/Alamy/Alamy/Profimedia/Tyler Olson/alamy/alamy/profimedia

U padu malog aviona koji se dogodio oko podneva u beogradskom naselju Batajnica, poginula je jedna osoba, potvrdilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije, piše BBC na srpskom.

Avion je pao oko 12.10 u kukuruzište kod Batajnice, oko 20 kilometara od središta Beograda.

Na mjesto nesreće su stigle ekipe Hitne pomoći koje su konstatirale smrt jedne osobe. Osim njih, na terenu je i policija kao i vatrogasne jedinice koje su ugasile požar, navode iz MUP-a.

Intervenciju otežava nepristupačan teren, dodaju.

U blizini mjesta nesreće nalaze se dva aerodroma - ‘13. maj‘ u Zemun polju, gdje je centar za obuku pilota ultralakih zrakoplova, kao i Vojni aerodrom ‘Pukovnik-pilot Milenko Pavlović‘ u Batajnici, najveći vojni aerodrom u Srbiji.

Kako doznaje portal Blic, letjelica koja se danas srušila na polje kod Batajnice, bio je ultralaki avion ‘esqual VM-1C‘ oznake YU-A299. U avionu je bio samo pilot Aleksandar Arsić.

- Poletio je i poslije 4-5 minuta je imao neki otkaz. Nije mogao upravljati letjelicom i srušio se u obližnje kukuruze i zapalio - navodi izvor Blica.

Kako saznaje Blic, pilot je poletio jer je želio nešto isprobati na avionu.

Odmah poslije pada aviona, Helikopterska jedinica MUP-a Srbije poslala je dežurni helikopter u pretragu i letjelica je locirana za manje od 10 minuta.

Da se za komandama nalazio Aleksandar Arsić, za Blic je potvrdio i njegov sin.

- U šoku sam, pilot je bio moj otac. Da, došlo je do pada aviona. Saznao sam i ja maloprije, ne znam što se točno dogodilo. U šoku sam - rekao je sin poginulog pilota.

Profesor dr. Nebojša Petrović, direktor Centra za istraživanje nesreća u prometu Srbije, potvrdio je da je došlo do nesreće u kojoj je poginula jedna osoba.

Prema njegovim riječima, pilot je do trenutka pada aviona bio u komunikaciji s aerodromom.

- Mi smo pristupili istrazi odmah po saznanju da je došlo do nesreće s tragičnim posljedicama po onoga koji je upravljao avionom. Radi se o ultralakoj letjelici koja je poletjela s aerodroma ‘13. maj‘. Prema prvim informacijama koje smo dobili od svjedoka, pilot je bio u kontaktu s aerodromom čitavo vrijeme tijekom leta - kaže Petrović.

Što se tiče samog aviona, Petrović ističe da je, prema prvim informacijama koje su dobili, avion prošao određenu proceduru.

- Prema prvim informacijama, ta letjelica se nalazila u registru Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, što samo po sebi podrazumijeva određene procedure koje je morala zadovoljiti prema pravilnicima koje Direktorat izdaje - kaže Petrović.

Na pitanje je li mu je poznat identitet poginulog pilota, kao i broj sati letenja koje je imao, Petrović navodi da će takva informacija biti poznata tek kada se završe potrebne analize koje se provode u ovakvim nesrećama.

- To su podaci koji se ne mogu prikupiti u ovako kratkom vremenu i ne može se osloniti samo na usmene informacije. Do njih se dolazi pismenim i službenim putem, izvješćem Direktoratu. U ovakvim situacijama, nesrećama, jedino nakon obdukcije i DNK analize se može utvrditi točan identitet pilota, čak i ako ga je netko vidio kako ulazi u letjelicu - kaže profesor Petrović.

Sve informacije o padu letjelice bit će poznate nakon što se službeno uzmu izjave koja su vrlo opširne, ozbiljne i zahtjevne.

- Ne znam s kim je pilot bio u kontaktu, to ćemo saznati tijekom službene istrage. Istraga će biiti vrlo teška zbog nepristupačnog terena - kaže Petrović za Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:43