NAGORNO KARABAH

Kraj krvoprolića? Armenija i Azerbajdžan potpisali sporazum, Rusija razmješta mirovne snage

Deklaracija je potpisana nakon šest tjedana borbi i napredovanja azerbajdžanskih snaga
Nagorno Karabah
 AFP

Armenija, Azerbajdžan i Rusija potvrdili su da su potpisali sporazum kojim se prekida vojni sukob na području regije Nagorno Karabah, nakon više od mjesec dana krvoprolića.

Armenski premijer Nikol Pašinjan objavio je vijest o potpisivanju sporazuma na društvenim medijima u utorak rano ujutro, nakon čega su je potvrdili Kremlj i azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev.

"Potpisana trilateralna izjava bit će ključna točka u rješavanju sukoba", rekao je Alijev na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom održanom online koji je prenosila televizija.

Putin je izjavio da će ruske mirovne snage biti razmještene duž granice u Nagorno Karabahu te duž koridora između te regije i Armenije. Rekao je kako se nada da će sporazumi "uspostaviti uvjete potrebne za dugoročno i potpuno rješenje krize u Nagorno Karabahu".

Ruski ministar obrane potvrdio je da je Rusija počela razmještati gotovo dvije tisuće pripadnika mirovnih snaga, dok je Alijev najavio sudjelovanje Turske u procesu čuvanja mira.

Deklaracija je potpisana nakon šest tjedana borbi i napredovanja azerbajdžanskih snaga. Baku je u ponedjeljak priopćio da je zauzeo još nekoliko desetaka naselja u Nagorno Karabahu, dan nakon proglašenja pobjede u bitci za strateški važan grad.

"Odluka je donesena na temelju pomne analize stanja na bojištu i razgovora s najboljim stručnjacima na terenu", rekao je armenski premijer.

"Ovo nije pobjeda, ali poraza nema ako se ne smatraš poraženim. Nikad se nećemo smatrati poraženima, a ovo će biti novi početak našega nacionalnoga jedinstva i preporoda", dodao je Pašinjan.

Borbe, u kojima je, kako se pretpostavlja, poginulo nekoliko tisuća ljudi, izazvale su strah bi rat mogao zahvatiti širu regiju, s obzirom na to da Turska podržava Azerbajdžan, dok Rusija ima sporazum s Armenijom, gdje ima i svoju vojnu bazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 16:51