OD 1. LIPNJA

Kraj lockdowna? Šangaj ukida ‘nerazumna‘ ograničenja‘ za tvrtke, Peking ublažava mjere

Šangaj, najmnogoljudniji grad u Kini, od 1. lipnja ukinut će mnoge mjere kako bi tvrtke nastavile raditi

Zdravstveni radnik na ulicama Šangaja

 Hector Retamal/Afp/Profimedia/Hector Retamal/Afp/Profimedia

Šangaj je u nedjelju objavio da će se ukinuti "nerazumna" ograničenja uvedena zbog covida-19, dok je Peking ponovno otvorio dijelove javnog prijevoza, neke trgovačke centre i druga mjesta kako se broj zaraženih stabilizirao.

Kinesko trgovačko središte od 25 milijuna namjerava u srijedu ukinuti dvomjesečni lockdown koji je ozbiljno naštetio gospodarstvu, zbog čega su mnogi stanovnici izgubili prihode, boreći se da nabave hranu i da se nose s izolacijom.

Bolne zabrane zbog koronavirusa u velikim kineskim gradovima suprotne su trendovima uočenim u ostatku svijeta, koji se uvelike pokušavao vratiti normalnom životu čak i kada se broj zaraženih povećavao.

Šangaj, najmnogoljudniji grad u Kini, od 1. lipnja ukinut će mnoge mjere kako bi tvrtke nastavile raditi. Grad je također pokrenuo mjere za potporu svom gospodarstvu, uključujući smanjenje nekih poreza na kupnju automobila, ubrzanje izdavanja obveznica lokalne samouprave i ubrzanje odobravanja projekata nekretnina.

"U potpunosti ćemo podržati i organizirati nastavak rada i proizvodnje u različitim sektorima industrije", rekao je dogradonačelnik Wu Qing novinarima, dodajući da će se ukinuti "nerazumna" ograničenja za tvrtke.

Wu nije dao pojedinosti o tome koja će ograničenja biti ukinuta.

Ranije u nedjelju, glasnogovornica gradske vlade Yin Xin rekla je da će Šangaj od srijede olakšati zahtjeve za testiranje za ljude koji žele ući na javne površine, kako bi se potaknuo povratak na posao.

"Trenutna epidemijska situacija u gradu nastavlja se stabilizirati i poboljšavati", rekla je Yin, dodajući da se strategija Šangaja "kreće prema normaliziranoj prevenciji i kontroli".

U glavnom gradu Pekingu, knjižnicama, muzejima, kazalištima i teretanama dopušteno je ponovno otvaranje u nedjelju, iako uz ograničenje broja ljudi, u okruzima u kojima sedam dana zaredom nije zabilježen nijedan slučaj covida.

Šangaj je u nedjelju prijavio nešto više od 100 novih slučajeva covida, dok je Peking zabilježio 21, oba u skladu s trendom pada u cijeloj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:21