NAPUŠTAJU KRALJEVSKU OBITELJ

KRAJ MJESECA DONOSI I KRAJ JEDNE PRIVILEGIJE Službeno kanadsko osiguranje više neće štititi princa Harryja i Meghan

 AFP

Princ Harry i njegova supruga Meghan Markle izgubit će službeno kanadsko osiguranje kad idući mjesec prestanu biti "stariji članovi" kraljevske obitelji, objavila je vlada te zemlje.

Kanadska policija posljednjih je nekoliko mjeseci "pokrivala" sigurnosne aranžmane para, točnije dok su ondje bili na odmoru i kad su povremeno boravili u toj zemlji.

No jednom kad započnu s novim poglavljem u svojim životima 31. ožujka, to će završiti, stoji u priopćenju kanadskih vlasti.

- Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, koji su neko vrijeme proveli u Kanadi, za našu su vladu predstavljali jedinstven slučaj i niz okolnosti bez presedana - stoji u vladinu priopćenju.

- Kraljevska kanadska policija od samog je početka surađivala s kolegama iz Velike Britanije. S obzirom na to da se vojvoda i vojvotkinja trenutačno 'vode' kao međunarodno zaštićene osobe, Kanada ima obvezu po potrebi im zajamčiti sigurnost.

Kraljevska kanadska policija pomaže gradskoj policiji u poslovima osiguranja vojvode i vojvotkinje tijekom njihovih povremenih boravaka u Kanadi od studenoga 2019. Ta će pomoć prestati u narednim tjednima, u skladu s promjenom njihova statusa - stoji u priopćenju.

Par će dio godine boraviti u Kanadi, a dio u Velikoj Britaniji nakon što se okonča zamršen proces njihova izlaska iz britanskih kraljevskih institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:09