ZAOKRET U POLJSKOJ

Kraj osmogodišnje vladavine nacionalista: Donald Tusk novi je poljski premijer

Poljskoj su zamrznuti deseci milijardi eura iz europskih fondova zbog spora s Bruxellesom oko demokratskih standarda

Donald Tusk

 Wojtek Radwanski/AFP

Poljski parlament podržao je u ponedjeljak Donalda Tuska za novog premijera, čime je okončana osmogodišnja vladavina nacionalista i otvoren put za poboljšanje odnosa s Europskom unijom.

Poljskoj su zamrznuti deseci milijardi eura iz europskih fondova zbog spora s Bruxellesom oko demokratskih standarda, ali Tusk, bivši predsjednik Europskog vijeća, obećava da će popraviti odnose i deblokirati novac.

Za Tuska je glasalo 248 zastupnika, a 201 je bio protiv da on bude novi premijer.

"Odrekao se ugodnog života koji je mogao imati nakon što je bio predsjednik Europskog vijeća i vratio se... kako bi se borio za pobjedu demokracije, pristojnosti i pravde", rekao je Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, vođa Poljske seljačke stranke (PSL), koja je članica Tuskove koalicije.

image

Glasanje u Poljskom parlamentu

Wojtek Radwanski/AFP
image

Donald Tusk nakon što je dobio povjerenje parlamenta

Wojtek Radwanski/AFP

Nešto prije premijer Mateusz Morawiecki iz nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) izgubio je glasanje o povjerenju.

Kritičari smatraju da je PiS potkopavao neovisnost pravosuđa, pretvorio državne medije u instrument propagande i poticao predrasude protiv manjina kao što su imigranti i LGBT zajednica.

PiS ističe da je branio poljski suverenitet i tradicije od stranog miješanja, da je poboljšao životni standard milijuna ljudi uvevši socijalne naknade i povećavši minimalnu plaću.

Tusk će u utorak u parlamentu predstaviti plan svoje vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:33