Pretjerani turizam

Kraj prevlasti Airbnb-a u Budimpešti. Mađarska prijestolnica uvodi restrikcije

Buka, kriminal, smeće, droga i prostitucija unakazili su centar grada
Židovska četvrt, party zona u Budimpešti
 Hauser Patrice/Hemis.fr

Budimpešta se uskoro priprema slijediti korak drugih europskih metropola i uvesti restrikcije na AirBnb - kratkoročno iznajmljivanje stanova turistima koje su dovele do skoka u cijenama nekretnina i hrane u samom centru mađarske prijestolnice.

Dok je Airbnb u 2015. godini nudio 5.200 smještaja u Budimpešti, broj se u posljednjih pet godina udvostručio. Tako se danas s gotovo 10,000 smještaja u ponudi, Budimpešta oslanja na američku online kompaniju za najam više nego bilo koji europski grad. Pariz, Berlin, Amsterdam i Madrid ranije su uveli strože restrikcije na takav oblik iznajmljivanja stanova posebice jer je Airbnb u potpunosti promijenio centar grada. Stanovnici su se odlučili izboriti za pravo da četvrti oduzmu od 'najezde' turista.

image
Hauser Patrice/Hemis.fr

Mađarski zakonodavci su tako već neko vrijeme razmatrali zakon koji je odobren u utorak, 14. srpnja. Prema zakonu općine i okruzi su dobili veća prava kako bi regulirali na koliko vremena godišnje iznajmljivači mogu iznajmiti stanove putem Airbnb-a. Također, uvedeni su novi propisi prema kojima će se pooštriti zakoni da mjesta javnog okupljanja ostanu otvorena iza ponoći.

"Potrebna nam je sveobuhvatna regulacija po uzoru na Amsterdam, Berlin ili London koji ograničavaju razdoblje u kojem cijeli apartmani mogu funkcionirati kao hoteli", rekao je gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony. Istovremeno cijene stanarine u centru grada postale su izrazito visoke da su čak prekoračile standard i mogućnosti obitelji srednje klase, rekao je.

Dovođenje jeftinih avioprijevoznika poput Ryanair i Easyjeta u Budimpeštu, oživjelo je grad i učinilo ga favoritom za kratke izlete u Europi. Ali stanovnici su se već dugo vremena žalili na ''pretjerani turizam''. Turistički 'boom' doveo je do cvjetanja biznisa kratkoročnog najma. te su čitave stambene zgrade u centru grada pretvorile u hostele ili mini-hotele.

Prema izvješću Colliers Internationala, jedne od vodećih agencija za najam stanova, 20% posto stanova putem Airibnb-a u Budimpešti bukirano je na samo jednu noć. To je dovelo do poteškoća u traženju stana i povećanja dugoročnih cijena najma i nekretnina. Gradske cijene nekretnina porasle su za 16% u prvom kvartalu u odnosu na godinu ranije, što je drugi najbrži tempo rasta među 150 glavnih gradova na svijetu, navodi se u izvješću Knight Franka, konzultantske agencije za najam.

image
Hauser Patrice/Hemis.fr

Budimpešta trenutno ima 20.000 hotelskih kreveta, a postoji oko 10-12 tisuća stanova za iznajmljivanje. Od turističke industrije su svi nastojali profitirati pa su tako 2019. godine u gradu dodano 1.120 novih hotelskih kreveta, dvostruko više nego prijašnje godine. Još uvijek je 3.560 u pripremi, a među ulagačima se nalaze i najbliži poslovni suradnici premijera Viktora Orbana.

Dio grada popularan među turistima, tzv 'party zona' koja obuhvaća nekadašnji židovski geto (Okrug VII), dao je starim razorenim zgradama novi život i potaknuo umjetničku scenu. Otvorili su se brojni hip restorani i barovi. No, stanovnicima koji svakodnevno koračaju tim ulicama i spavaju u starim stanovima, 'pridošlice' su vječno smetale. Buka, sitni kriminal, smeće i prostitucija zasmetali su kako stanovnicima tako i dužnosnicima.

Nakon godina pritužbi stanovnika gradsko vijeće je ove godine odobrio ''tihi zakon'' koji će stupiti na snagu ovoga ljeta. Njime se zabranjuje restoranima, barovima i drugim mjestima da ostaju otvorene nakon ponoći, osim u slučaju ako imaju opremu koja umanjuje buku i zaštitare koji će paziti da se ne pije na ulici.

U vrijeme kada je pandemija uzela svoj dio kolača od turizma, mađarskim vlasnicima klubova i barova slični zakoni predstavljaju dodatni pritisak. Barovi će se morati uz krizu koronavirusa prilagoditi dodatnim restrikcijama zbog čega mnogima prijeti zatvaranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:46