NOVI OKRŠAJI

KRAJ PRIMIRJA U UKRAJINI? Poginuo djelatnik Crvenog križa, padaju granate u centar Donecka

 AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL / AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

DONECK Središte Donecka u četvrtak je bombardirano prvi put nakon uspostave primirja 5. rujna, priopćilo je poglavarstvo tog grada na istoku Ukrajine koji se nalazi u rukama proruskih separatista.

Grad je bombardiran nakon što je dan ranije 10 civila poginulo u bombardiranju predgrađa Donecka, u blizini zračne luke koju kontrolira ukrajinska vojska.

Gradsko poglavarstvo Donecka je priopćilo da je na središte grada palo nekoliko granata. Pogođen je i trgovački centar, dok jedan projektil nije eksplodirao.

Nakon razdoblja zatišja koje je uslijedilo po zaključivanju primirja između zaraćenih strana, početkom tjedna su izbili žestoki okršaji u okolici zračne luke, a od vojnog djelovanje danas nije bio pošteđeno ni samo središte Donecka.

Europska unija izrazila je zabrinutost zbog sve žešćih borbi na istoku Ukrajine i naglasila važnost "strogog pridržavanja" primirja, doznaje se iz službenog priopćenja.

"Te su borbe jučer prouzročile tragičnu smrt više civila u blizini škole u Donecku. Nekoliko ukrajinskih vojnika također je poginulo zbog neprekinutog bombardiranja zračne luke Doneck", stoji u priopćenju.

EU ističe "važnost strogog pridržavanja protokola o primirju postignutog 5. rujna i memoranduma o njegovoj provedbi od 20. rujna". Ta dva sporazuma koja su zaraćene strane potpisale u Minsku omogućila su uspostavu primirja koje je unazad tri dana ozbiljno narušeno.

AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL / AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Bruxelles podsjeća da je primirje neophodna etapa u ponovnoj uspostavi pravne države na istoku Ukrajine, kako bi se spriječila kršenja ljudskih prava i omogućila istraga o dosadašnjim kršenjima.

U današnjm granatiranju poginuo je i švicarski državljan, djelatnik Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

Novinarska ekipa AFP-a vidjela je tijelo žrtve u lokvi krvi kako leži kod zgrade u kojoj ICRC ima svoje urede. Radi se, kako se doznaje o djelatniku iz Ženeve koji je bio dio osoblja lokalne misije ICRC-a.

ICRC je na svom Twitter računu potvrdio "tragični događaj" u svom uredu u Donecku.

Uredi ICRC-a u Donecku su u trokatnici manje od kilometra udaljenoj od stožera državne sigurnosti koji su zauzeli proruski separatistički pobunjenici uz druge strateške točke u gradu i borave u njima od travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:34