PRIJEVREMENA MIROVINA

KRAJ ZA MAFIJAŠKOG DONA Nisu ga uspjeli strpati u zatvor zbog legendarne pljačke na JFK-u, a na kraju je pao zbog najglupljeg mogućeg zločina

 
Vincent Asaro
 Lucas Jackson / REUTERS

Godine nisu umanjile bahatost njujorškog mafijaša Vincenta Asara (82), a to ga je na koncu koštalo ugodne mirovine.

Naime, jedan od šefova mafijaške obitelji Bonanno na svoje je veliko iznenađenje prošli tjedan osuđen na čak osam godina zatvora zbog paleži i divljanja na cesti. Sjedeći na optuženičkoj klupi u sudnici u Brooklynu, Asaro je žestoko reagirao na kaznu, ne skrivajući prezir prema okružnoj sutkinji Allyne R. Ross koja je izrekla presudu. “Sada mi je ionako svejedno što će se zbiti sa mnom. Upravo ste me osudili na smrtnu kaznu”, procijedio je 82-godišnjak.

Notorni mafijaš sigurno se nije nadao kazni, a kamoli tako strogoj, kada je obuzet bijesom 2012. godine naredio da se zapali automobil koji ga je pretekao u vožnji. Uostalom, cijeli njegov život bio je ispunjen kriminalnom i zločinima za koje nikada nije kažnjen. Dosad.

Sutkinja Ross dosudila mu je dvostruko veću kazne od propisane u smjernicama za suce na saveznoj razini vlasti. Međutim, tih dosuđenih osam godina ionako se tiče drugih njegovih zločina. U prvom redu, onoga za koji mu je suđeno 2015. godine. I u tom je slučaju u sudačkoj stolici sjedila ista sutkinja, Allyne R. Ross. No, tada je Asaro slavio. Pljeskao je poroti, zahvalio sutkinji Ross i grlio svoje odvjetnike.

Moj prijatelj Vinny

Pobjedonosno je izašao pred novinare, uživajući u činjenici da “ovoliko pažnje nije dobio ni John Gotti”, šef obitelji Gambino, poznat kao nedostižan vlastima. Agenti FBI-a nisu mogli drugo, nego osramoćeno gledati u leđa tada 80-godišnjem Asaru i pitati se kako je porota mogla dugogodišnji rad i svjedočanstva doušnika pustiti niz odvod. Očekivalo se da će Asaro dobiti doživotnu kaznu zatvora, a nakon samo dva dana vijećanja porota ga je pred šokiranom sudnicom proglasila nevinim.

Te 2015. godine Vincent Asaro, za prijatelje “Vinny”, oslobođen je optužbi za povezanost sa slavnom pljačkom na njujorškom aerodromu John F. Kennedy 1978. godine. Bila je najveća pljačka dotad izvedena na američkom tlu. Pričalo se da su sami počinitelji bili šokirani kada su shvatili koliki je zapravo ulov. A riječ je o pet milijuna dolara u gotovini (današnja vrijednost bila bi četiri puta veća) i 875.000 dolara vrijednim draguljima. Filmski planirana pljačka, koja se dogodila jedne noći u prosincu, pretočena je u knjigu i holivudsku uspješnicu u režiji Martina Scorsesea iz 1990. godine. Glavne zvijezde filma “Goodfellas” bili su Robert De Niro, Joe Pesci i Ray Liotta, a film je na zahtjev Knjižnice američkog Kongresa uvršten u Nacionalni registar filmova. Asaru i drugim mafijašima za koje se vjeruje da su poslužili kao inspiracija donio je instantnu slavu.

No, slučaj pljačke na JFK-u godinama je bio neriješen. Asaro je za to vrijeme mirno obavljao dužnost kapa obitelji Bonanno u njujorškoj četvrti Queens u kojoj je aerodrom smješten. Asaro je bio predodređen za život kriminalca. I njegov otac i djed bili su mafijaši, a on se istaknuo 70-ih kada je preuzeo vođenje Queensa. Poslije je u kriminal doveo i svoga jedinog sina Jeromea.

Kada je optužnica za pljačku na JFK-u podignuta pred sudom u Brooklynu 2015. godine, Asaro se izvukao. Porota je presudila da nije povezan s pljačkom. U optužnici protiv Asara navedeni su i pljačka preparata zlata u vrijednosti od 1,25 milijuna dolara, sudjelovanje u pornografskoj industriji te naručeno ubojstvo rođaka koji je svjedočio na sudu.

Asaro nikad nije osuđen za ubojstvo Paula Katza 1969. godine. Katz, vlasnik skladišta u kojem se skrivala ukradena roba, proglašen je doušnikom i ubijen lancem nakon što je policija upala u skladište. Asaro je optužen za njegovu smrt, ali je oslobođen, također na suđenju 2015. godine.

Opasan za javnost

Asaro je napokon dolijao zahvaljujući vlastitom temperamentu i bahatosti koja ga je koštala mirne mirovine u kojoj je kao 82-godišnjak mogao uživati. U travnju 2012. iznervirao ga je sudionik u prometu koji ga je pretekao pa je Asaro naredio palež njegova automobila. Od “poznanika” u policiji zatražio je provjeru registarskih oznaka i došao do adrese “krivca”. Potom je poslao kompanjone da zapale vozilo pred kućom muškarca koji mu se zamjerio. “Jako mi je žao. Stvari su izmakle kontroli”, izjavio je Asaro na sudu priznajući krivnju. No, nije očekivao da će ga sutkinja zbog grijeha iz prošlosti lišiti slobode, možda čak i za ostatak života.

Upravo je Asarovo sudioništvo u tom zločinu, koje nikada nije dokazano na sudu, navela sutkinja dok je obrazlagala svoju odluku. “Uopće se ne nadam da će vas boravak u zatvoru rehabilitirati”, rekla je sutkinja Ross. Ona je izjavila da je ponovno ispitala dokaze sa suđenja te dodala kako postoje dokazi da je Asaro sudjelovao u ubojstvu 1969. godine. “On je i dalje opasan za javnost”, istaknula je sutkinja.

FBI je jako zadovoljan presudom. Mafijaševa priča ipak neće imati senzacionalan, “filmski” kraj. Šef njujorškog ureda FBI-a, William F. Sweeney Junior, najbolje zna kako je saveznoj agenciji Asaro izmicao desetljećima.

“Bijes koji je ga je natjerao na zločin podsjeća me na neke holivudske scenarije. Ali umjesto slave i bogatstva s velikog ekrana, Asarova priča završava u drugačijem tonu. Današnja presuda pokazuje da je život na rubu ipak kratak”, poručio je Sweeney. Pomoćnica državnog tužitelja Nicole Argentieri Asara je nazvala čovjekom koji je odgovoran za val kriminala. Istaknula je kako je bio junak svoje četvrti Queens nakon što je neočekivano oslobođen na suđenju 2015. godine. “Ovo je slanje poruke, prekidanje začaranog kruga”, zaključila je Argentieri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:37