KRAJ JEDNE ERE

KRAJ ZA NAJVEĆI PUTNIČKI AVION NA SVIJETU Donesena konačna odluka o prestanku proizvodnje: 'Ovo je vrlo bolno za sve, putnici obožavaju letjeti njime'

 
A380 Airbus
 Eurocopter / Wikimedia / Creative Commons

Europski proizvođač zrakoplova Airbus, sa sjedištem u Toulouseu, u priopćenju je objavio konačnu odluku da prestaje proizvoditi najveći zrakoplov na svijetu - superjumbo A380.

Posljednji zrakoplov tipa A380 planiraju isporučiti 2021. godine, a takvu su odluku donijeli nakon što je putnička aviokompanija Emirates, njihov najveći klijent, nedavno smanjila svoju narudžbu. U priopćenju poslanom u četvrtak Airbus navodi da je Emirates smanjio svoju narudžbu zrakoplova A380, sa 162 na 123 aviona.

- Kao rezultat ove odluke nemamo značajnijih narudžbi za A380 i stoga nema osnova za održavanje proizvodnje, unatoč svim naporima našeg prodajnog sektora u suradnji s drugim zrakoplovnim tvrtkama u zadnjih nekoliko godina, rekao je izvršni direktor Airbusa.

- Putnici diljem svijeta vole putovati ovim zrakoplovom, pa je stoga današnje priopćenje bolno za nas i brojne štovatelje A380 diljem svijeta.

Airbus je također priopćio da će sa svojim partnerima početi pregovore vezano za 3000 do 3500 pozicija na koje će utjecati ova odluka u sljedeće tri godine.

- Na tržištu vlada vrlo jasan trend upravljanja zrakoplova na duge relacije s dva motora poput Boeinga 787 i 777 ili Airbusovih A330 i A350, procijenio je Greg Waldron, urednik azijskog izdanja Flight Globala, poznati portal za avioindustriju i avijaciju.

Podsjetimo, za razvoj i proizvodnju modela A380 Airbus je potrošio između 15 i 25 milijardi eura, a inicijalni optimizam tvrtke da će se dobro prodavati brzo je splasnuo nakon što se pokazalo da aviokompanije preferiraju manje i učinkovitije zrakoplove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:52