LOKALNI IZBORI

Krajnje desni ekstremisti ovog bi vikenda mogli prvi put osvojiti vlast u jednoj njemačkoj saveznoj državi

Oko 20 posto Nijemaca na sljedećim parlamentarnim izborima planira glasati za AfD
 Profimedia

Alternativa za Njemačku (AfD), njemačka krajnje desna populistička stranka s izrazito ksenofobnim predznakom, ovaj vikend nada se preuzeti kormilo nad saveznom državom Tiringijom na istoku zemlje. Kontroverzna euroskeptična stranka, s kojom političke opcije tzv. konstruktivnog centra dosad nisu željele niti razmotriti ulazak u koaliciju, mogla bi samo šest godina nakon što je ušla u njemački parlament, formirati vlastitu izvršnu vlast. Lokalnu, doduše.

Ankete najavljuju sve veću podršku AfD-u u izborima za okružnog upravitelja Sonneberga, područja u kojem živi oko 57.000 stanovnika, zbog čega političari i analitičari strahuju da će raskrinkati do koje mjere Njemačka posljednjih mjeseci skreće u desno.

Naime, njemački časopis Bild prošloga tjedna objavio je rezultate ispitivanja javnog mnijenja, prema kojem oko 20 posto Nijemaca na sljedećim parlamentarnim izborima planira glasati za AfD, dok je čak 28 posto ispitanika izjavilo kako bi do sljedećeg izbornog ciklusa bilo spremno razmotriti tu opciju.

Njemački euroskeptični su, tako, postali drugom najpopularnijom opcijom u toj zemlji; uz bok vladajućih socijaldemokrata. Vrijedi napomenuti i da je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova ovoga tjedna objavilo izvješće u kojem ističe nagli porast članstva radikalno desnim, protusistemskim političkim grupacijama, koje se ne ustručavaju posegnuti za nasiljem pri ostvarenju svojih političkih ciljeva.

- Ekstremisti su iskoristili pandemiju, rusku agresiju na Ukrajinu te energetsku krizu, kako bi, šireći teorije zavjere, dezinformacije i propagandu, penetrirali u srednju klasu i ojačali svoj status u društvu - izjavio je Thomas Haldenwang, predsjednik saveznog Ureda za zaštitu ustavnog poretka, tijekom prošlotjedne konferencije za medije, na kojoj su predstavljeni podaci iz izvješća. Njemačka obavještajna služba je etiketirala tirinški ogranak AfD-a i stranačkog čelnika Bjoerna Hoeckea kao desne ekstremiste.

Kandidat AfD-a Robert Stuhlmann na lokalnim izborima koji će se održati ove nedjelje izaziva Jürgena Köppera, demokršćanina iz stranke CDU bivše premijerke Angele Merkel. Kako je već u prvom krugu AfD-ovom kandidatu nedostajalo nekoliko postotnih bodova da osigura pobjedu, ostale političke stranke ujedinile su se oko Köppera u nadi da će radikalu smanjiti manevarski prostor za izbornu pobjedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:36