ISPOŠTIVAN OBIČAJ

Kralj Charles III. održao je prvi sastanak u s premijerkom Liz Truss u Buckinghamskoj palači

Prije ulaska u Buckinghamsku palaču kralj Charles III. i kraljica Camilla više od 10 minuta su se rukovali s desecima okupljenih

Kralj Charles III. i premijerka Liz Truss

 Yui Mok/Afp

Novi britanski kralj Charles III. održao je prvi sastanak u s premijerkom Liz Truss u Buckinghamskoj palači, prenosi BBC, a u katedrali sv. Pavla u Londonu održana je molitva i komemoracija u znak sjećanja na pokojnu kraljicu Elizabetu II.

Prije ulaska u Buckinghamsku palaču kral Charles III. i kraljica Camilla više od 10 minuta su se rukovali s desecima okupljenih ispred palače, navodi Reuters.

Truss se naklonila novom kralju i s njime se rukovala, a on joj je obećao da "neće oduzeti previše vremena". Njihov susret trajao je oko pola sata, prenose agencije.

Prije službenog razgovora kralj je rekao premijerki kako je bilo "tako dirljivo" vidjeti mnoštvo ožalošćenih zbog smrti njegove majke kad je ranije stigao u palaču.

Truss je izrazila "iskrenu sućut", a monarh rekao da je "vrlo ljubazna".

"To je trenutak kojeg sam se pribojavao, a znam da su ga se pribojavali i mnogi ljudi", kazao je je on o smrti svoje majke Elizabete II.

Kraljica Elizabeta II. održavala je tjedne audijencije s premijerima tijekom svoje vladavine.

Nakon susreta s kraljem premijerka je nazočila molitivi i komemoraciji u znak sjećanja na kraljicu u katedrali sv. Pavla u Londonu gdje je prvi put službeno intonirana himna "Bože čuvaj kralja". Za vrijeme vladavine Elizabete II. pjevalo se "Bože čuvaj kraljicu".

U crkvi se prenosilo prvo obraćanje kralja u kojem je Karlo III. rekao da osjeća "duboku tugu" zbog smrti svoje majke, kraljice Elizabete II., i obećao je da će nastaviti njenu "doživotnu službu" naciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 04:12