NOVI POČETAK

Kralj je bolestan, živio Apple: Pročitajte zašto je Steve Jobs odlučio otići baš sada

 Sipa

Ostavka CEO Applea Steve Jobsa rijetko koga je iznenadila, no jedno pitanje ostaje visjeti u zraku - zašto baš sada? Jesu li u pitanju zdravstveni razlozi? Ili je možda, baš sada, najbolje vrijeme za restrukturiranje kompanije koja je nedavno postala druga najbogatija kompanija na svijetu, a prije mjesec dana bila je bogatija i od samih Sjedinjenih Američkih Država, piše tehno-portal Gizmodo.

Kada se priča tajmingu objave Jobsova odlaska ne govori se o preciznom vremenu priopćenja njegove ostavke. Što se toga tiče svojevrsno je pravilo da se 'loše vijesti' objavljuju što kasnije moguće. O tajmingu se ovdje priča kroz širi kontekst sveopće budućnosti Applea. Ako kompanije neće uspjeti bez svojeg idejnog vođe već strogo preživljavati, Jobs nije ni mogao ranije otići. A zasigurno nije više mogao čekati.

Apple, doslovno, nikada nije bio jači. Prije mjesec dana objavili su rekordnu tromjesečno zaradu i to u periodu u kojem nije bilo značajnih predstavljanja novih proizvoda ili njihovih izlazak na tržište. Nije bilo ni predbožićne šoping groznice kao ni početak školske i akademske godine. Radi se o periodu od tri mjeseca u kojem su Appleovi direktni konkurenti, poput Della i HP-a, imali vrlo težak posao u držanju tempa, a 'jabuka' je čak na trenutak bila i najvrjednija kompanija na svijetu. Nevjerojatno, kako god okrenete.

No, što će biti kroz mjesec dana od danas? Apple će na američko tržište pustiti novu generaciju iPhonea i to kroz tri najjača telekomunikacijska operatera. Osim toga, vrlo vjerojatno će biti predstavljen i takozvani 'iPhone za siromašne', moderna tehnologija i imidž za malo novaca. Ukoliko se taj uređaj zaista i pojavi, Apple će se transformirati iz 'yuppievskog' luksuznog branda u do sada neviđenu vrijednost za mase.

Dakle, tu se Apple nalazi sada, u rupi između dva velika uspjeha. Da su čekali još neko vrijeme, najava iPhone 5 u potpunosti bi bila zasjenjena sjećanjima na Jobsa dok će sada, kroz mjesec dana, novi CEO Tim Cook imati priliku i sam zasjati na tronu Applea. Cook će imati priliku uživati u obnovljenoj slavi novog iPhone umjesto da sjedi u sjeni Jobsa, koji bi prije ili kasnije i tako morao otići. Kompanija će, kao i klijenti te ulagači, osjećati da se nalazi u dobrim rukama. Ponajprije jer zaista i je.

Ono što se vrlo lako smetne s uma je da kompanije imaju vrlo, vrlo dugačke periode razvoja proizvoda. Nova generacija iPhonea spremna je već mjesecima, a isti je slučaj vjerojatno i s novim iPad 3. Ne treba sumnjati ni da je iPhone 6 već odavno u pripremi. Svi će ranije navedeni proizvodi sigurno imati 'zlatni dodir' Jobsa u sebi. Pa čak i oni projekti o kojima uopće ne razmišljamo poput novi MacBookova, aplikacija za AppleTV... Pogotovo jer Jobs ne odlazi iz Applea zauvijek. I dalje će sudjelovati u poslovanju kompanije kao dio nadzornog odbora, i dalje će biti tu.

Da, postoji šansa da Jobs odlazi jer se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo do te granice da više nije imao izbora, no nadajmo se nije riječ o tome. A i sumnjamo da je samo to u pitanju. Cijela ova situacija sa sobom nosi osjećaj proračunatosti, i to u najboljem mogućem obliku, i jedino vrijeme kada je Steve Jobs mogao odstupiti bilo je - upravo sada.

CUPERTINO - Legenda informatičkog svijeta i suosnivač Applea, Steve Jobs, u srijedu je podnio ostavku na mjestu glavnog izvršnog direktora. Time je završeno njegovo 14-godišnje predsjedanje trenutačno drugom najbogatijom kompanijom na svijetu .

Odmah po priopćenju Jobsova odlaska dionice Applea pale su za čak sedam posto. Jobs je najavio kako će ga na čelu kompanije zamijeniti dugogodišnji suradnik i njegova 'desna ruka' Tim Cook.

Jobs se u više puta povlačio iz javnosti kako bi imao privatnosti u tim teškim trenucima borbe s rakom gušterače, a u ožujku ove godine ponovo se vratio na posao kako bi predstavio novi iPad 2 te nazočio večeri koju je za tehnološke mogule Silicijske doline priredio sam američki predsjednik Barack Obama.

Informatički i financijski stručnjaci sumnjaju kako će Jobsova ostavka, koja je 'visjela u zraku' već neko vrijeme, ugroziti predstavljanje novih Appleovih proizvoda te njihov izlazak na tržište . Novi bi iPhone trebao biti predstavljen u rujnu, a novi iPad početkom 2012. godine.

- Uvijek sam govorio, ako ikad dođe dan kada više neću moći ispuniti svoju dužnosti i očekivanja kao Appleov glavni izvršni direktor (CEO), ja ću biti prvi koji će vas o tome obavijestiti. Nažalost, taj dan je došao - stajalo je u kratkom pismo kojim je Jobs objavio svoj odlazak te postavljanje Cooka na čelo kompanije.

Jobs je tvrtku Apple Computer osnovao kasnih 1970-ih godina s prijateljima Steveom Wozniakom i Ronaldom Waynom u garaži svojih roditelja. Prvi model računala Apple I nije izazvao neki uspjeh na tržištu, no već drugi model Apple II, predstavljen 1977. godine postao je pravi hit.

U to vrijeme Wayne je odustao od poslovanja s Appleom prodavši svoj udio u kompaniji Jobsu i Wozniaku za svega 800 dolara. Početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, Appleova inovativnost i snažan uspon u računalnoj industriji, donijeli su Jobsu titulu multimilijunaša.

Unatoč velikom uspjehu kompanije Jobs se našao u sukobu s menadžmentom te 1984. godine, nakon što mu je uprava ukinula većinu njegovih ovlasti, odlazi iz Applea, no zadržava veći dio dionica.

Jobs se u sada posrnulu kompaniju ponovo vraća 1997. godine kada postaje i privremeni izvršni direktor. Tri godine kasnije iz titule mu se briše naziv 'privremeni' i Apple počinje sa strmoglavim usponom na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:31