UHIĆEN U OŽUJKU

‘Kralj kriptovaluta‘ koji je uhićen u Crnoj Gori optužen za krivotvorenje, više država traži njegovo izručenje

Svjetski mediji pišu da se dotični sumnjiči za prevaru 40 milijardi dolara, nakon prošlogodišnjeg kraha tokena terra i luna

Do Kwon

 Stringer/Afp/Profimedia/Stringer/afp/profimedia

Crnogorsko tužiteljstvo optužilo je južnokorejskog "kralja kriptovaluta" Do Kwona i jednog njegovog sunarodnjaka za kazneno djelo krivotvorenja isprava, objavile su u petak podgoričke Vijesti.

Do Kwon i njegov suradnik Hon Chong Joon uhićeni su u zračnoj luci u Podgorici u ožujku, po međunarodnoj tjeralici, kad su pokušali privatnim zrakoplovom poletjeti za Dubai.

Do Kwon je u svijetu poznat kao "kralj kriptovaluta", a više država sumnjiči ga zbog prevare teške 40 milijardi dolara.

Crnogorski dužnosnici tad su priopćili da je Do Kwon u Crnoj Gori boravio s krivotvorenim dokumentima, a crnogorski ministar pravosuđa Marko Kovač rekao je da njegovo izručenje zahtijevaju Južna Koreja, ali i Sjedinjene Američke Države.

Službena Podgorica još nije odlučiIa kome će biti izručeni i dodaje kako će države koje ga traže morati pričekati ako se utvrdi da su se uhićeni ogriješili o domaće propise.

- Održan je sastanak s diplomatskim predstavnicima Koreje i uručena nam je molba za izručenje Do Kwona i njegova rođaka. Molba za izručenje Do Kwona stigla je diplomatskim putem i iz SAD-a. Ako još neka država zatraži izručenje, javnost će biti blagovremeno obaviještena - objasnio je Kovač krajem ožujka.

Do Kvon, "kralj kriptovaluta", službeno se traži zbog kriminalnog udruživanja, podsjećaju Vijesti. Svjetski mediji pišu da se sumnjiči za prevaru 40 milijardi dolara, nakon prošlogodišnjeg kraha tokena terra i luna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:16