BESMISLENA PRAKSA

‘Kralj Sunca‘ opet u akciji: ‘Krave žele ustajati prema vlastitom bioritmu?! Pa nemaju sat na ruci!‘

Prijedlog o ukidanju sezonskog pomicanja sata ponovno je potaknuo burne rasprave

Ed Markey

 Patrik Stollarz/Afp

Amerikanci ove nedjelje kazaljke na svojim satovima ponovno namještaju sat vremena unaprijed, što je još jednom motiviralo demokratskog senatora Edwarda J.Markeyja iz savezne države Massachusetts da svojim kolegama u Kongresu ukaže na besmisao te prakse.

Kralj Sunca, kako su ga zastupnici prozvali zbog brojnih inicijativa na temu sezonskog računanja vremena tijekom više od četiri desetljeća parlamentarne karijere, jedan je od sponzora dvostranačkog zakonskog prijedloga imena Zakon o zaštiti sunca kojim bi se saveznim državama omogućilo da samostalno odlučuju o tome žele li svake sezone pomicati kazaljku unaprijed i unazad ili žele odabrati ljetno tj zimsko računanje vremena.

"Iskreno, smatram da sunce nema neprijatelja" poručio je Markey, čija je inicijativa o uvođenju standardnog ljetnog vremena dobila podršku i od republikanskog kolege Marca Rubia s Floride. Zanimljivo, iako je prijedlog o ukidanju sezonskog pomicanja sata potaknuo burne rasprave, ovoga puta savezništva u stajalištu nisu vršena po ideološkoj osnovi, već po onoj regionalnoj.

Udružili snage

Naime, demokrati iz sjeveroistočnih saveznih država, iz regije Nove Engleske, udružili su snage s republikanskim kolegama na jugu u promicanju argumenta "kako je ljetno računanje vremena najbolje rješenje za sve". Logika nalaže da bi dulji dani, pogotovo tijekom zimskih mjeseci, više pogodovali gradovima na američkim obalama, poput Bostona i Miamija, od onih gradova u srcu SAD-a, poput Indianapolisa ili Louisvillea.

"Zastupnici iz ruralnih regija nam govore kako krave žele ustajati prema svom vlastitom bioritmu, na što im ja odgovaram da krave nisu te koje imaju sat na ruci", tvrdi senator Markey, priznavši pritom da je svjestan trnovitog puta do usvajanja zakonskog prijedloga u Kongresu.

Zanimljivo, iako ankete ukazuju da se većina Amerikanaca smatra da bi praksu sezonskog pomicanja satova trebalo ukinuti, ne nazire se konsenzus oko načina na koji bi se to trebalo napraviti. Prema anketi koju je 2022. provelo Sveučilište Monmouth, 44 posto ispitanika želi uvesti stalno ljetno računanje vremena, samo 13 posto drži da bi stalno zimsko računanje bilo bolje rješenje, dok 35 posto ispitanika želi zadržati sustav sezonske promjene koji je sada na snazi. U mišljenju se razilaze i stručnjaci.

Za razliku od liječnika, koji upozoravaju da zbog uzurpiranja bioritma dolazi do većeg rizika od srčanih i moždanih udara, te se tako zalažu za ukidanje prakse pomicanja satova, stručnjaci za spavanje tvrde kako bi previše sunca, do koje bi došlo u slučaju usvajanja univerzalnog ljetnog računanja vremena, Amerikancima narušilo kvalitetu sna.

Neuspješna reforma

Isti je zastupnik 1985., te kasnije i 2005. godine, uspio progurati zakonski okvir kojim se produljilo ljetno računanje vremena. Međutim, reforma nije urodila željenim rezultatima zbog čega je nakon samo deset mjeseci obustavljen eksperiment te se sve vratilo na staro. Posljednji uspješni pokušaj reforme, senator Markey imao je prošle godine, kada je u ožujku 2022. Senat usvojio prijedlog o ukidanju pomicanja sata, ali je bio odbijen u Zastupničkom domu.

Gotovo jednaka inicijativa postoji i na razini EU. Podsjetimo, bivši predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker 2018. predložio je ukidanje sezonskog pomicanja sata, što su europarlamentarci 2019. usvojili s 410 glasova za, uz uvjet da se odgodi i primjena reforme na 2021. godinu. Kako se države članice, baš poput američkih saveznih država, u međuvremenu nisu uspjele usuglasiti oko pitanja koje vrijeme zadržati tijekom cijele godine, implementacija reforme odgođena je "za neki rok u budućnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:09