RASKALAŠENI RAMA X

Kralj Tajlanda digao živce Nijemcima: Dok on planduje s haremom po Bavarskoj, njegova zemlja gori

Službeno, tajlandski kralj u Njemačkoj je privatno i uživa diplomatski imunitet
Maha Vajiralongkorn, to jest Rama X
 Lillian Suwanrumpha

Nijemci obožavaju Tajland, oko 900.000 ih svake godine turistički posjeti tu zemlju. Tajlandski kralj pak većinu godine provodi u Njemačkoj. Rama X odnosno Maha Vajiralongkorn (68) svake godine do listopada živi u svojoj vili na jezeru Starnberg pokraj Münchena ili u luksuznom hotelu u Garmisch-Partenkirchenu. No, problem je što on s udaljenosti od 8000 kilometara izdaje naredbe koje imaju dramatične posljedice na život ljudi u Tajlandu i time Njemačku dovodi u diplomatski neugodan položaj.

- Jasno je da se tajlandska politika ne može voditi s njemačkog tla - poručio mu je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas početkom listopada. Nakon toga je i Bundestag upozorio Ramu X da ne može vladati iz Bavarske dok iz njegove zemlje dolaze vijesti o brutalnim obračunima s demonstrantima koji traže više demokracije. No, bez čvrstih dokaza za to, Njemačka mu ne može uskratiti gostoprimstvo.

"Kralj Bavarske"

Pod naslovom "Kralj Bavarske" münchenski Süddeutsche Zeitung objavio je veliki tekst o tajlandskom kralju. Maha Vajiralongkorn kralj je od 2016. i smrti svoga oca Bhumibola Adulyadeja. Posljednjih godina živi većinom u Bavarskoj, u svojoj vili u Tutzingu ili u starom luksuznom hotelu u Garmisch-Partenkirchenu, Grand hotelu Sonnenbichl, s tim da početkom listopada odlazi natrag u domovinu. Što točno radi u Njemačkoj, zašto je baš izabrao Bavarsku? Nagađa se da tu koristi usluge neke od brojnih klinika. Istraživanje Süddeutsche Zeitunga i javne televizije WDR ukazuje da u Bavarskoj nije na odmoru.

Tajland mjesecima potresaju demonstracije: krenuli su studenti, a potom su tisuće izašle na ulice tražeći više demokracije, rušenje monarhije i ukidanje kraljevih ovlasti. Prema sadašnjem zakonu, za uvredu kralja i monarhije možete biti osuđeni na 15 godina zatvora. Deseci prosvjednika su uhićeni, da bi zaustavili demonstracije u glavnom gradu sa 8 milijuna stanovnika vlasti su zatvarale stanice podzemne željeznice.

Tajlandski aktivisti koji žive u Njemačkoj prosvjeduju protiv benevolentnog stajališta njemačkih vlasti prema poglavaru nedemokratske države. Da bi ga Nijemci proglasili personom non grata i uskratili mu dozvolu boravka, trebaju dokaz da iz Njemačke donosi operativne političke odluke.

Imenuje generale

Njemački novinari istražili su sve dostupne podatke, pročešljali priopćenja kraljevske palače iz Bangkoka i tajlandske medije, preko aplikacija pratili kretanje kraljevog aviona. Utvrdili su da je u razdoblju od siječnja do početka listopada ove godine samo devet dana bio neupitno u Tajlandu. U tom je razdoblju poslao gotovo stotinu pisama šefovima država i potpisao oko 40 kraljevskih uredbi. Većinom iz Bavarske.

Lokalna vlast u Garmisch-Partenkirchenu 18. ožujka objavila je da kralj može ostati u Grand hotelu i za vrijeme karantene, jer tu ionako "nije turistički". Istog dana je Rama X kraljevskim ukazom imenovao nekoliko generala. Krajem ožujka su u jednom članku lokalne vlasti navele da je kralj tu kod njih, a on je istovremeno uputio čestitku grčkom kralju za preuzimanje dužnosti. Sredinom lipnja, u vrijeme prosvjeda u Bangkoku, tajlandski premijer je objavio da mu je kralj naredio da odustane od zakona za uvredu kralja i kraljevine i da po toj osnovi više ne hapsi demonstrante. Tog dana je kraljevski Boeing 737 preletio München, s kraljem ili bez njega, piše münchenski list.

Krajem srpnja kralj je potvrdio uredbom da se jedinica pod njegovom kontrolom može upotrijebiti prilikom prosvjeda dok je kraljevski zrakoplov letio od München prema Zürichu i natrag. Navodno kraljica živi u Švicarskoj. Zatim je tajlandski kralj 29. kolovoza dočekao na münchenskom aerodromu svoju kraljevsku ljubavnicu, s kojom se nedavno toliko posvađao da je naredio da je bace u zatvor. Moguće je da je iz Njemačke imenovao tajlandskog premijera, dakle da je upravljao državom, što prema upozorenju njemačkog ministra vanjskih poslova nikako ne bi smio. Po tajlandskom ustavu, kralj je donedavno morao imenovati zamjenika dok boravi u inozemstvu, no Rama X je to promijenio.

Brojna pitanja

Priča o tajlandskom kralju ljubitelju Bavarske otvara brojna pitanja u eri digitalnih nomada, kad zahvaljujući razvoju tehnologije nismo više vezani uz mjesto rada i možemo obavljati svoj posao praktično odsvakuda. Maasovo upozorenje da se s tla Njemačke ne može voditi tajlandska politika ne može se doslovno primijeniti, upozorava Süddeutsche: jer što je s Angelom Merkel kad radi u Tirolu, što je sa summitom G7 u Hamburgu?

Službeno, tajlandski kralj u Njemačkoj je privatno i uživa diplomatski imunitet. Tajland je autoritarni režim, nadzorna i represivna država. A kralj ima velik politički utjecaj. Amnesty International proziva vlasti u Bangkoku za nerazjašnjene nestanke protivnika vlasti: nekoliko aktivista koji su iz egzila kritizirali monarhiju i vojnu vladu vode se nestalima. Dva su nestala u Laosu 2016. i 2017., trojica su nestala krajem 2018., a dva su tijela kasnije pronađena mrtva u Mekongu 2019. godine. Još trojica su nestala u Vijetnamu početkom 2019. i smatra se da su izručena Tajvanu.

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova odgovara: Nema pouzdanih dokaza da se kralj ponašao nezakonito ili odavde naredio kršenje ljudskih prava. Bez dokaza u demokratskoj državi nikoga ne možeš pozvati na odgovornost. No, ako se utvrdi da je prekršio zakon, tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn morat će se pozdraviti s bavarskim Alpama.

Autoritarni režim kralja Mahe

- 9 kraljevskih uredbi potpisao je Rama X. u razdoblju od siječnja do početka listopada ove godine i poslao gotovo stotinu pisama šefovima država

- 40 dana je u tom razdoblju neupitno proveo u Tajlandu, dok je ostatak vremena uglavnom bio u Bavarskoj, utvrdili su njemački novinari

- 15 godina zatvora se prema sadašnjem zakonu može dobiti za uvredu kralja i monarhije, čije ukidanje traže deseci tisuća prosvjednika

- 40 milijardi dolara vrijedan je port-felj tajlandske krune, koji je kontroverznom odlukom 2018. prebačen u ruke kralja. Građani traže povrat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:46