HELLBANIANZ

KRALJEVI KOKAINA Kako je jedna kriminalna skupina izgurala moćne suparnike i zagospodarila tržištem vrijednim pet milijardi eura

 
 Instagram

Oni su vješti, pametni i nepogrešivo dostavljaju: od europskih luka do londonskih ulica, jedna se kriminalna mreža progurala na vrh britanskog pet milijardi eura vrijednog tržišta. Radi se o pripadnicima albanske narkobande u Londonu koja se nazvala Hellbanianz.

Albanska narkobanda poznata je po nasilju, a još više po smionim objavama na društvenim mrežama. Objavljuju fotografije na kojima se hvale gomilama novca koji zarađuju od trgovine drogom, skupim Ferrarijima, buntovima novčanica i zlatnim Rolexima, a sve kako bi dodatno napuhali svoju reputaciju i eventualno privukli mlađe članove. Premda tvrde da je cijeli London njihov, kompleks zgrada Gascoigne u Barkingu im je polazna točka i dom.

Novinar Guardiana uputio se upravo u Gascoigne ne bi li porazgovarao s članovima bande. Prišao je nekolicini muškaraca u predvečer i pitao ih jesu li pripadnici Hellbanianza, no odgovor je uvijek bio isti: ‘Trebao bi se maknuti.’

Hellbanianz krijumčare velike količine kokaina u Veliku Britaniju. Oni su ulični dileri i operativa šire mafijaške skupine, albanskog organiziranog kriminala koji bi mogao u potpunosti preuzeti kontrolu nad kokainskim tržištem u Velikoj Britaniji, vrijednim oko pet milijardi eura. U videima koje objavljuju na YouTubeu, pozivaju na nasilje i pokazuju s kakvim arsenalom oružja raspolažu. Ipak, policija kaže da je Hellbanianz najniži rang u hijerarhiji albanske mafije.

Inovativan poslovni model

Sve je počelo poduzetničkim modelom jednostavnog koncepta, ali dovoljno hrabrog da sruši postojeći poredak. Godinama su međunarodni uvoznici kokaina radili neovisno o svojim dilerima i bandama. Cijene su varirale ovisno o čistoći kokaina. Što je bio čišći, to je bio skuplji.

Albanci su odbacili taj model. Počeli su pregovarati direktno s kolumbijskim kartelima koji kontroliraju proizvodnju kokaina. Goleme su se isporuke dogovarale direktno iz Južne Amerike i sve je ‘ostajalo u obitelji’. Prema informacijama britanskih stručnjaka, Albanci su nabavljali kokain od kartela po cijeli od 4.000 do 5.500 funti po kilogramu, dok su istovremeno suparnici mislili da prolaze dobro kad su od nizozemskih dilera uzimali po cijeni od 22.500 funti za kilogram. Albanci su spustili cijenu kokaina i povećali mu čistoću. Sve veće pošiljke stizale su u Britaniju.

Instagram

Bivši šef Nacionalne kriminalističke obavještajne službe Ujedinjenog Kraljevstva, Tony Saggers, proveo je 30 godina analizirajući tijek globalnog narko tržišta. ‘Oni su napravili jako inteligentnu stvar. Rekli su: OK, imamo taj višak zarade s kojim možemo manipulirati i dobar dio toga ćemo dati klijentima.’

Promjena tržišta

Smatra da je to uvelike utjecalo i promijenilo korištenje, proizvodnju i financijsku stranu trgovine kokainom. Kokain u Velikoj Britaniji ima najnižu cijenu od 1990. i čišći je nego što je bio desetljećima. To kao posljedicu ima rekordan broj žrtava. Velika Britanija ima najveći postotak mladih korisnika kokaina u Europi, no bilježe i rekordne zapljene. Ostale su se bande u prvo vrijeme borile s novim zakonima tržišta, no onda su se odlučile za jedinu opciju - kupovinu kokaina od Albanaca.

‘Pokazali su da ne morate biti pohlepni da bi dominirali tržištem drogom. Uspjeli su postići održive cijene i dobru kvalitetu’, kaže Saggers. I Mohammed Qasim, znanstvenik na Sveučilištu Leeds Beckett, koji se bavi društvenim fenomenom dilera, opisao je albanski poslovni pristup kao ‘fantastičan’: ‘Da su se prijavilia na Dragons' Den (reality emisija za mlade poduzetnike) s ovim modelom, sigurno bi si osigurali investicije.’

Da bi doista uspjeli, morali su preuzeti i kontrolu nad europskim lukama. Za to su pak trebali saveznike u najmoćnijem i najvećem talijanskom mafijaškom ogranku, ‘Ndranghete. ‘Ndrangheta potječe iz Kalabrije s juga Italije. Smatra se da taj mafijaški klan ima oko 6000 pripadnika i da kontroliraju 80 posto prometa kokainom u Europi. Talijani Albance u ovom savezu navodno smatraju jednakima.

Najprometnija europska luka je Rotterdam. Kroz nju godišnje prođe oko osam milijuna kontejnera. Mnogi stižu iz Kolumbije. Druga najvažnija luka u Europi je Antwerp u Belgiji. U te dvije luke radi oko 240.000 ljudi i dio njih, kažu izvori iz policije, radi za ‘Ndranghetu i Albance. Te se dvije zemlje smatraju ključnim točkama krijumčarskih ruta.

Suradnja s Talijanima

Prošli je tjedan u operaciji Pollino uhićeno oko 90 osumnjičenih za krijumčarenje kokaina. Prije godinu i pol dana albanski diler kokaina uhićen je u Londonu s lažnim talijanskim dokumentima. Najosjetljivija točka u lancu krijumčarenja je prijevoz droge iz luke, a Albanci su u tome jako dobri. Dobri su i u odnosima s drugim bandama, što je također iznimno važno za opstanak na vrhu.

‘Jako su karizmatični i znaju graditi i održavati veze, umjesto da stvaraju natjecateljsko okružje. Također, kad dolazite iz zemlje u kojoj buja konflikt i imate reputaciju nemilosrdnog kriminalca, karizma je ono što će vas zadržati u poslu’, kaže Saggers. Važnu ulogu u tim odnosima igra albanski kod održavanja obećanja, ali i prava osvete.

Populacija Albanaca u Velikoj Britaniji narasla je s izbjeglicama polovicom 2000-tih. Do popisa stanovništva 2011. albanski je jezik bio drugi najčešći u Gascoigneu. Prije nego su zatvorili profil na Instagramu u studenom prošle godine, Hellbanianzi su imali više od 115.000 obožavatelja. Osim toga, mogu se ‘pohvaliti’ i činjenicom da su treći strani državljani po brojnosti u britanskim zatvorima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:08