MONARHIJA

KRALJEVSKA OBITELJ D.O.O. Kodno ime im je Tvrtka. Tijekom godine odrade 3567 službenih angažmana i britanskoj ekonomiji doprinesu 1,8 mlrd. funti

 
Kraljevska obitelj
 AFP

Britanska kraljevska obitelj na godinu ugosti i zabavi više od 70.000 gostiju u svoje 32 luksuzne rezidencije, humanitarno djeluje putem čak 3000 organizacija čiji je patron te odgovori na čak 100.000 pisama i čestitki iz cijelog svijeta. Uz to, prošle je godine odradila 3567 službenih angažmana. To je njezin posao.

Članovi kraljevske obitelji rade kao tim, kao tvrtka, a šefica je, zna se, kraljica Elizabeta II. Stoga ni ne čudi što im je kodno ime - The Firm.

Od poreznih obveznika kraljica na godinu dobije lakih 76,1 milijun funti, no zauzvrat, prema pisanju Forbesa, monarija britanskoj ekonomiji na godinu doprinese sa 1,8 milijardi funti, od čega je 550 milijuna samo od turista koji hrle u London vidjeti kraljevsku obitelj.

Devet je glavnih nositelja kraljevske obitelji: kraljica Elizabeta, njezina djeca, prinčevi Charles, Andrew i Edward te princeza Anne, potom unuci sa suprugama, princ William i vojvotkinja Kate te princ Harry i vojvotkinja Meghan.

Tijekom godine rade svaki treći dan. U ponedjeljak pa tek u četvrtak. Lani su tako “za Firmu” odradili 85 od 253 radna dana predviđena u britanskom kalendaru.

Pitate se što su radili?

Njihov je glavni zadatak da podržavaju kraljicu u brojnim državnim i nacionalnim dužnostima, odnosno da budu s njom na važne blagdane i obljetnice te se fotografiraju za medije. Planeri članova kraljevske obitelji ispunjeni su raznim službenim angažmanima, odnosno različitim aktivnostima, među kojima su službeni posjeti i putovanja, otvaranja ceremonija, odlasci na kulturna i sportska događanja, službeni ručkovi i večere, banketi, sve to u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i na službenim putovanjima.

Tko je radoholičar, a tko neradnik? Odnosno, koliko je službenih angažmana imao svaki pojedni član kraljevske obitelji na kraju svake godine, precizno računa 87-godišnji Tim O’Donovan iz mjesta Datchet u londonskoj grofoviji Berkshire. I tako već četiri desetljeća. Iz hobija.

Kraljica i dalje aktivna

O’Donovan za svoje izračune koristi Court Circular, službeni dnevni popis kraljevskih angažmana objavljen u dnevnim novinama The Times, The Daily Telegraph i The Scotsman te dostupan online, prema kojem za svakog člana obitelji izrađuje zbirku angažmana koje je obavio, bilo da se radi o kraljici koja otvara Parlament ili vojvotkinji od Gloucestera koja je bila na izložbi košara.

Nakon završetka godine O’Donovan sastavlja godišnju tablicu rezultata, koju potom šalje uredniku britanskog The Timesa.

I tako od 1979., kada je zalijepio prvi izrezak u svoju tekicu jer, kako kaže, ne vjeruje računalima. Svih 40 tekica i ovu jednu, koju je ove godine započeo, drži u svojem kućnom uredu punom fotografija članova kraljevske obitelji i raznih memorabilija. Naoružan je samo papirom, olovkom i novinskim izrescima, ne koristi čak ni kalkulator.

U toj, prvoj godini najviše su posla na sebe preuzeli kraljica i princ Philip. Ona je imala 325 angažmana, a on 242.

Tijekom godina obradio je više desetaka tisuća događaja u kojima su sudjelovali članovi kraljevske obitelji. Njegovo istraživanje 1983. počeli su prenositi i strani mediji. I dvor je u nekoliko navrata provjeravao njegove izračune i svaki su put bili točni gotovo do posljednje decimale.

Svake godine kraljevski dopisnici željno iščekuju njegove rezultate. Tako je bilo i do prije nekoliko dana, kada su u The Timesu osvanuli rezultati za 2019. s O’Donovanovim potpisom.

Iako je kraljičina kći, princeza Anne već je godinama na glasu kao najveća kraljevska radoholičarka, o čemu svjedoči i britanska fraza “zaposleniji sam od princeze Anne”, ove godine nadmašio ju je brat, princ Charles, s čak 521 angažmanom, dok ih je ona odradila 506.

Nezaustavljiva 93-godišnja kraljica, s gotovo 295 odrađenih zadataka, daleko je ispred mlađe kraljevske generacije, poput princa Williama sa 220 angažmana i vojvotkinje Kate s njih 126, a u prošloj godini čak nije putovala ni u inozemne posjete, gdje se lako nakupe angažmani. Primjerice, princ Harry i vojvotkinja Meghan na svojoj su 16-dnevnoj turneji po četiri zemlje - Australiji, Tongu, Fidžiju i Novom Zelandu - zajedno odradili čak 76 angažmana, što znači da su ih ponekad imali i više od četiri na dan.

Edwardov posjet Splitu

No, nije im to pomoglo da na kraju godine kotiraju visoko. Harry je odradio 201 angažman na kraljevskom rasporedu, a Meghan, najnovija članica obitelji, odradila ih je samo 83, što ju, kao i 83-godišnju princezu Alexandru, kraljičinu sestričnu, koja je odradila 60 angažmana, svrstava na samo začelje liste kao najveće neradnice britanske kraljevske obitelji.

Kraljičin suprug, 98-godišnji princ Phillip, nije na ovoj listi jer se još u srpnju 2017. povukao s kraljevske dužnosti u mirovinu. No, neslužbeno, lani je održao tri službena primanja i jedan ručak.

Princ Andrew, 59-godišnji kraljičin sin, ipak se našao na ovoj listi sa 274 odrađena angažmana, sve do 20. studenog prošle godine, kada je prisilno odstupio s dužnosti zbog skandala vezanog uz njegova pokojnog prijatelja Jeffrreyja Epsteina, koji je bio u zatvoru pod optužbom da je priređivao pedofilske orgije.

Na sreću, njegov četiri godine mlađi brat, princ Edward, našao se na visokom trećem mjestu sa 308 odrađenih angažmana u godini iza nas, od čega je njih 74 odradio u inozemstvu. Među njima je i službeni posjet Hrvatskoj. Naime, u svibnju prošle godine Edward je boravio u Splitu, gdje mu je domaćin bio gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Bio je to posjet s ciljem jačanja hrvatsko-britanskih odnosa, stoga je za svojeg posjeta, osim Dioklecijanove palače, obišao i razarač britanske kraljevske mornarice HMS Duncan koji je bio usidren u splitskoj luci, pri čemu su mu se pridružili predstavnici hrvatske Vlade i Oružanih snaga. Posjetitio je Galeriju Meštrović i Prvu gimnaziju, koja već 25 godina surađuje s Aston Collegeom u Doveru, a potom je otvorito ured britanske tvrtke za dizajn brodova ICE Marine Design te se sastao s profesorom Miroslavom Radmanom, koji znanstveno surađuje sa Sveučilištem u Cambridgeu. Samo u Hrvatskoj Edward je sakupio desetak bodova.

Kad se sve zbroji, britanska kraljevska obitelj lani je odradila ukupno 3567 službenih angažmana. Ako u 2020. brojka padne ispod 3500, bit će to prava drama jer tako nisko nije bila još od 1986. godine. Mnogi upravo predviđaju takav pad, gledajući brojke prijašnjih godina. Naime, O’Donovan je za 2017. izbrojao ukupno 3628 odrađenih službenih dužnosti, a za 2018. njih 3793.

Brojke su nemilosrdne i ne spominju izostanke zbog bolesti, trudnoće ili niza privatnih sastanaka koji popunjavaju svaki kraljevski raspored.

- To nije natjecanje. Samo mislim da je važno da ljudi znaju koliko kraljevska obitelj radi - objasnio je O’Donovan novinaru Daily Maila.

Od kraljice bogatije 320 Britanaca

Kraljevska obitelj morat će ove godine dobro potegnuti kako bi nadoknadila gubitke i izbjegla oštar sud javnosti. Ostali članovi sada bi trebali raditi i za princa Andrewa, koji je prisilno odstupio, ali i za Harryja i Meghan, koji su objavili da odstupaju s kraljevske dužnosti. Kraljevska obitelj će u 2020. neupitno podbaciti.

Na sreću, njihov posao ne utječe direktno na njihovu plaću, nego samo na percepciju javnosti. Britanska kraljevska obitelj financira se novcem poreznih obeznika, ali i svojim obiteljskim bogatstvom. Iako mogu mirno živjeti do kraja života, nisu zapravo toliko bogati kako bismo mogli očekivati. Upućeni mediji kraljičino su osobno bogatstvo procijenili na 360 milijuna funti. To je solidna svota, no doima se kao sića kad saznate da postoji još 320 Britanaca bogatijih od kraljice, prema pisanju Sunday Timesa.

No, s obzirom na to da znamo da kraljevska obitelj ima neprekinut priljev novca i ogromno privatno bogatstvo, ne čudi da su mnogi ostali u šoku kada su Harry i Meghan na svojem profilu na Instagramu objavili da odlaze iz kraljevske obitelji, da se sele u Kanadu i žele biti financijski neovisni, pa će sami zarađivati.

Naravno, neće zarađivati iz nužde jer čak i ako se odrekne svih uplata koje prima na godinu, što je 6,5 milijuna funti, Harryju ostaje 30 milijuna funti koje je naslijedio, a sama Meghan ima bogatstvo procijenjeno na četiri milijuna funti. K tome, ako samo zalijepe svoj grb na rokovnike, majice i šilterice kako se šuška, ne gine im zarada jer kraljevski stručnjaci njihov Sussex Royal brend procjenjuju na čak 400 milijuna funti.

Uz to, oni doista planiraju raditi, tako je Meghan već potpisala ugovor s Disneyjem i posuđivat će svoj glas za animirane filmove, a Harry bi s prijateljicom Oprah Winfrey trebao biti izvršni producent dokumentarca o psihičkim bolestima za Appleovu platformu.

Svi im se čude, no doista nije nečuveno da uz glamur crvenog tepiha i horde paparazza članovi kraljevske obitelji imaju normalan posao kao i svi mi obični smrtnici. Ista praksa vrijedi u mnogim kraljevskim obiteljima, tako je, primjerice, norveška princeza i prestolonasljednica Märtha Louise završila studij psihoterapije, no nikad se time nije bavila, ali zato piše i objavljuje knjige za djecu, a danski princ Nikolai radi kao model.

Začudit ćete se, ali svoju plaću pošteno zarađuju i mnogi iz britanske kraljevske obitelji.

Par koji je deset godina prije Harryja i Meghan krenuo putem osamostaljivanja, financijske neovisnosti i odmaka od strogih pravila monarhije su kraljičin najmlađi sin, princ Edward, i njegova supruga Sophie.

Vjenčali su se 1999. u dvorcu Windsor, čime je prekinuta tradicija velikih, formalnih kraljevskih vjenčanja obično održavanih ili u Westminsterskoj palači ili u katedrali Saint Paul’s. Na dan vjenčanja kraljica je sinu dala titulu grofa od Wessexa, a Sophie je postala grofica od Wessexa.

Princ na televiziji

Već u mladosti, nakon neuspjele vojne karijere, Edward je kao pomoćnik produkcije radio za Andrewa Lloyda Webbera na mjuziklima “Mačke” i “Fantom u operi”.

Jedan je od prvih članova kraljevske obitelji koji se zanimao za privatno poduzetništvo. Osnovao je kazališnu produkcijsku kompaniju, koja je propala 1991. godine zbog financijskih gubitaka, a 1993. osnovao je Ardent Productions Ltd., koja je opstala na tržištu uglavnom snimajući dokumentarce o prošlosti kraljevske obitelji, no također ne zadugo.

Vodio je i vlastitu televizijsku emisiju kao Edward Windsor i kasnije kao Edward Wessex, ali su ga, kao i njegovu suprugu koja je imala agenciju za odnose s javnošću, optuživali da titulu koriste za samopromociju. Na kraju su prekinuli karijere i posvetili se dužnostima koje obnašaju kao članovi kraljevske obitelji. Njihova djeca Louise i James nemaju titule princa i princeze jer su odlučili da im žele priuštiti privatniji život od onog kakav žive njihovi rođaci, prinčevi William i Harry. Isto su svojem djetetu, osmomjesečnom Archieju, željeli i Harry i Meghan, stoga su inzistirali na tome da maleni nema nikakvu titulu.

Ozloglašeni princ Andrew, kojem je kraljica dala titulu vojvode od Yorka, od 2001. do 2011. godine radio je s vladinim odjelom za poslovanje, inovacije i vještine, kao specijalni predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva za međunarodnu trgovinu i investicije. Proputovao je svijet, zastupajući i promovirajući Veliku Britaniju na poslovnim sajmovima i konferencijama.

Ugledavši se na oca, karijeru u poslovnom svijetu gradi i 31-godišnja princeza Beatrice. Sa 20 godina počela je volontirati u Selfridgesu kao prodavačica, a na praksi je bila u odjelu za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova. Od početka je bila sigurna da želi biti poslovna žena, no ipak nije mogla odolijeti čarima filmskih kamera, pa je tako 2009. bila statistica u igranom filmu “Young Victoria”, o svojoj slavnoj pretkinji. Prvu plaću dobila je stažirajući u Sony Picturesu, no otišla je nakon što je tvrtka pretrpjela ogromne gubitke zbog hakiranja.

Preselila se u New York, gdje i danas živi, povremeno dolazeći u London kako bi ispunila svoje kraljevske dužnosti kada joj to posao dopušta. Potpredsjednica je odbora za strategije u tvrtki Afiniti, koja se bavi razvijanjem umjetne inteligencije za korištenje u call centrima raznih službi za korisnike diljem svijeta.

Njezina sestra, 29-godišnja princeza Eugenie, okrenuta je svijetu umjetnosti. Zbog toga se 2013. godine preselila u New York kako bi radila u internetskoj aukcijskoj kući Paddle8. Dvije godine nakon toga vratila se u London i zaposlila u umjetničkoj galeriji Hauser & Wirth sa sjedištem u Mayfairu kao pomoćnica direktora, a 2017. je promaknuta u direktoricu.

Sličnim se poslom bavi i kraljičin nećak, 58-godišnji David Armstrong-Jones, sin kraljičine sestre, princeze Margaret, koji nosi titule vikont Linley te drugi grof od Snowdona. Započeo je s radionicom namještaja u Dorkingu, a za tri godine osnovao je svoju tvrtku David Linley Furniture Limited, koja se bavila proizvodnjom drvenog namještaja u neoklasičnom stilu. Tvrtka je ubrzo zapala u dugove, pa je morao prodati dionice za 4 milijuna funti. Potom se 2006. zaposlio kao predsjedatelj britanske aukcijske kuće Christie’s, a 2015. je promaknut u u predsjedatelja Christie’sa za područje Europe, Bliskog istoka, Rusije i Indije.

Jedina kraljičina kći, 69-godišnja princeza Anne, od svoje 21. godine okrenuta je sportu, preciznije jahanju. Osvojila je zlato na Europskom prvenstvu 1971. i BBC ju je proglasio sportašicom godine. Poslije je osvojila još dva europska srebra, u individualnom jahanju i kao dio britanskog tima, a sudjelovala je i na Olimpijskim igrama u Montrealu.

Sportski uspjesi princeze Zare

Njezinim je stopama krenula i njena danas 38-godišnja kći Zara, koja se s britanskim konjičkim timom natjecala na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i u Londonu 2012. godine. Velika ljubav prema konjima rezultirala je i poslovnim pothvatom. Zara je dizajnirala vlastiti asortiman konjičke odjeće za brend Musto Outdoor Clothing.

Njezin brat, 42-godišnji Peter, nakon završetka fakulteta zaposlio se u kompaniji Jaguar, a potom je tri godine radio za Williams, britanski tim koji se natječe u Formuli 1. Kasnije je još radio kao menadžer u Škotskoj kraljevskoj banci u Edinburghu. Od 2012. radi kao direktor agencije SEL UK Ltd, koja se bavi organiziranjem, savjetovanjem i sponzorstvom sportskih i zabavnih evenata u Londonu.

I sam princ William, koji je drugi u redu za krunu, svojedobno je imao posao i dobivao plaću, zašto ne bi i Harry? Nakon vojne obuke i službe u Kraljevskim zračnim snagama William je dobio i civilnu pilotsku dozvolu te je dvije godine radio kao pilot zračne ambulante. Upravljao je helikopterom koji je pružao hitnu pomoć ljudima dijem Ujedinjenog Kraljevstva, a vjeruje se da je njegova godišnja plaća dosezala 40.000 funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:18