NE IDE U GLASGOW

Kraljica Elizabeta II po preporuci liječnika otkazala sudjelovanje na klimatskom summitu: ‘Razočarana je‘

‘Njezino Veličanstvo razočarano je što neće nazočiti primanju, no obratit će se okupljenima putem snimljene video poruke‘
Kraljica Elizabeta II
 Frank Augstein/AFP

Kraljica Elizabeta II. (95) sa "žaljenjem" je odustala od sudjelovanja na UN-ovoj konferenciji o klimi, COP26 jer joj je savjetovano da "se odmara" objavila je u utorak Buckinghamska palača, manje od tjedan dana pošto je bila hospitalizirana tijekom noći.

"Kraljici je savjetovano da se odmara i ona obavlja lagane dužnosti u dvorcu Windsor. Njezino Veličanstvo je sa žaljenjem odlučilo da neće otputovati u Glasgow na COP26 u ponedjeljak 1. studenoga", objavila je palača u priopćenju.

"Njezino Veličanstvo razočarano je što neće nazočiti primanju, ali obratit će se okupljenim predstavnicima putem snimljene video poruke", dodala je palača.

Nakon vrlo gustog rasporeda početkom listopada, Elizabeta II. je prošlog tjedna odustala od posjeta Sjevernoj Irskoj po preporuci liječnika.

Provela je noć sa srijede na četvrtak u privatnoj londonskoj bolnici Edvard VII. nakon obavljenih pregleda.

Buckinghamska palača je kasno otkrila tu hospitalizaciju, prvu nakon 2013. što je izazvalo pitanja i kritike zbog nedostatne transparentnosti palače.

Po povratku u dvorac Windsor, Elizbateta II. je nastavila obavljati svoje službene dužnosti u utorak i virtualnu audijenciju s novim veleposlanicima Velike Britanije.

Kraljica bi sljedeće godine trebala proslaviti platinasti jubilej.

Do kratke hospitalizacije ona je gotovo svakodnevno sudjelovala u službenim obvezama. Nedavno je viđena kako hoda uz pomoć štapa, prvi put nakon 2004. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 15:38