NIŠTA OD FEŠTE

Kraljica Elizabeta II. zbog pandemije ni ove godine neće imati svečanu proslavu rođendana

Kraljica će 21. travnja navršiti 95 godina, a njezin se rođendan tradicionalno slavi u lipnju velikom vojnom smotrom u središtu Londona
Kraljica Elizabeta II.
 Steve Parsons/Afp/Profimedia

Ni ove godine neće biti tradicionalne vojne smotre u prigodi rođendana kraljice Elizabete II., pošto je svečanost otkazana drugu godinu zaredom zbog pandemije koronavirusa, priopćila je u petak Buckinghamska palača.

Kraljica će 21. travnja navršiti 95 godina, a njezin se rođendan tradicionalno slavi u lipnju velikom vojnom smotrom u središtu Londona pod nazivom "Pozdrav bojama" u kojoj sudjeluju stotine vojnika i tisuće gledatelja.

Svečanost vuče korijene iz ratnih priprema, kada su se vojnicima pokazivale sve zastave kako bi ih mogli prepoznati u bojnom vrtlogu.

Kako bi se nadomjestilo to godišnje događanje, razmišlja se o organiziranju smotre u dvorcu Windsoru, 40-ak kilometara zapadno od Londona.

I lani je svečanost bila otkazana i zamijenjena omanjim događanjem u Windsoru, kamo su se Elizabeta II. i njezin suprug, princ Philip (99), povukli u ožujku 2020., na početku pandemije u Velikoj Britaniji.

Ta je zemlja najteže stradala u pandemiji koronavirusa koja je pokosila više od 126.000 ljudi.

Elizabeta II. i princ Philip u siječnju su cijepljeni protiv covida-19.

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, otpušten je u utorak iz bolnice u Londonu, gdje se mjesec dana liječio od infekcije i srčanih tegoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 04:47