SVEČANO ZASJEDANJE PARLAMENTA

Kraljica Elizabeta II. najavila da će svi morati jako puno štedjeti

Nova vlada uvelike će se okrenuti liberalnim principima pa će odustati od osobnih iskaznica i biometrijskih putovnica, a smanjit će se i broj nadzornih kamera
Britain's Prince Philip (R), listens as his wife, Queen Elizabeth II speaks during her address to the House of Lords, during the State Opening of Parliament in Westminster, central London on May 25, 2010. Britain's Queen Elizabeth II set out the new coalition government's legislative programme on Tuesday in a ceremony of pomp and history following the closest general election for decades. AFP PHOTO/Leon Neal/Pool
 AFP

LONDON - Britanska kraljica Elizabeta II. danas je otvorila zasjedanje novog sastava parlamenta uz najavu da će prioritet “njezine” koalicijske vlade biti smanjenje proračunskog deficita i poticanje ekonomskog rasta.

Najava 22 zakona

S prijestolja u Domu lordova kraljica je najavila doba štedljivosti te da će prva britanska koalicijska vlada od Drugoga svjetskog rata pokušati uvesti kvote za imigrante izvan EU, raspisati referendum o uvođenju proporcionalnijeg sustava glasanja, a dopuštenje za svaku novu centralizaciju Europske Unije također tražiti od birača na referendumu.

Tradicionalni “kraljičin govor” - koji u potpunosti sastavlja vlada - najspektakularnija je ceremonija u britanskom političkom kalendaru, puna pompe, kočija, plašteva te tradicionalnih rituala koji odražavaju odnos parlamenta i monarha. Elizabeti II. ovo je bio 58. govor na otvaranju parlamenta, koji se u godinama kada nema izbora održava u studenome ili prosincu.

Kraljica je za sljedećih 18 mjeseci najavila 22 važna zakona, uz mogućnost dodatnih. Vlada, koju trenutačno prema anketama podupiru čak dvije trećine birača, dijelom će pokušati demontirati ostavštinu 13-godišnje vladavine laburista.

Lider liberalnih demokrata Nick Clegg već je bio najavio liberalizaciju društva - ukidanje više od 1000 kaznenih djela uvedenih tijekom vladavine laburista - a kraljica je danas najavila da Britanija odustaje od osobnih iskaznica i nove generacije biometričkih putovnica.

Fiksni mandat parlamenta

Zakon o slobodi trebao bi smanjiti upotrebu nadzornih kamera i ograničiti koliko se dugo mogu čuvati DNK uzorci građana koji nisu prekršili zakon te ukloniti ograničenja na pravo građana na mirne prosvjede. Najavljena je i parlamentarna reforma koja bi, osim referenduma o sustavu glasovanja, uključivala i uvođenje fiksnog petogodišnjeg mandata za parlament, dok bi za prijevremene izbore bilo nužno 55 posto glasova u parlamentu.

Građani bi dobili i pravo smijeniti korumpirane zastupnike prije isteka mandata. No, najave da bi se zastupnici u Domu lordova odsad mogli birati na izborima - umjesto da ih imenuju stranke - kraljica je spomenula samo kao mogućnost.

Prema vladinim planovima, Škotski parlament dobit će ovlasti za prikupljanje dijela svojih poreza.

Još kasnije u mirovinu

Promjena će biti i u socijalnom sustavu, pa je najavljeno da će se ponovno uspostaviti povezanost između državnih mirovina i plaća, ali i da će se dob za odlazak u državnu mirovinu podići na 66 godina prije 2024., kao što je planirano dosad. Pomoć za nezaposlene većim će dijelom biti uvjetovana spremnošću da se prihvati ponuđeni posao, a planira se i “uklanjanje prepreka za fleksibilan rad te promoviranje jednake plaće za jednaki posao”.

Pacijenti i djelatnici dobit će veća prava u donošenju odluka o javnom zdravstvu, a Kraljevska bi pošta trebala biti djelomično privatizirana.

Vlada reže proračun za šest milijardi funti

Koalicijska je vlada najavila da će proračun odmah srezati za 6,25 milijardi funti kako bi umirila financijska tržišta zabrinuta zbog golemog proračunskog deficita, koji je za fiskalnu godinu 2009./10. dosegao 156 milijardi funti. Iako su se liberalni demokrati protivili rezanju proračuna zbog straha da bi se mogao usporiti slab gospodarski rast, nakon najava da bi se kriza u Grčkoj mogla proširiti i na druge zemlje, sada se slažu s rezovima.

Ministar financija George Osborne u ponedjeljak je najavio da vlada planira uštedjeti 1,7 milijardi funti odgađanjem ili zaustavljanjem projekata i još 1,15 milijardi smanjivanjem trškova konzultanata i putnih troškova.

Ministri više neće imati automobile i šofere, nego se očekuje da na posao idu pješke, javnim prijevozom, ili eventualno da se automobilom na posao vozi više njih zajedno.

Gotovo milijarda uštedjet će se na troškovima informatike, 600 milijuna ukidanjem različitih agencija te 120 milijuna smanjenjem broja zaposlenih u javnoj upravi.

Najavljeno je ukidanje i državne dječje štednje - programa u kojem je dijete pri rođenju od vlade dobivalo 250 funti (siromašni 500). ( N. Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:24