PLATINASTI JUBILEJ

Kraljica planira doći na proslavu 70 godina svoje vladavine, no pored nje neće biti prinčevi koji su u nemilosti

Britanska je kraljica slabo pokretna, pa je većina njenih nedavno dogovorenih javnih angažmana morala biti otkazana

Kraljica Elizabeta II.

 Dominic Lipinski/POOL/AFP

Britanska kraljica Elizabeta II. planira sljedećeg mjeseca prisustvovati proslavama u povodu 70 godina na britanskom prijestolju, priopćila je u petak Buckinghamska palača, ali dvojica članova kraljevske obitelji koji su u nemilosti, prinčevi Andrew i Harry, neće se s njome pojaviti na balkonu kraljičine londonske rezidencije.

Devedestšestogodišnjakinja, najdugovječniji britanski monarh, obilježila je sedam desetljeća svoje vladavine u veljači, a početkom lipnja održava se četverodnevni "platinasti jubilej".

Kraljica Elizabeta je slabo pokretna, pa je većina njenih nedavno dogovorenih javnih angažmana morala biti otkazana, ali Buckinghamska je palača objavila da kraljica planira biti na više događaja.

Jedan od njih je okupljanje kraljevske obitelji koja građanima maše s balkona palače. No, kraljica je odlučila da ovaj put ondje neće biti njezin sin, princ Andrew i unuk, princ Harry.

Andrew se u veljači nagodio s Virginijom Giuffre koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje dok je bila tinejdžerka.

Već je odstupio s javnih dužnosti zbog povezanosti s preminulim osuđenim američkim seksualnim prijestupnikom i organizatorom mreže maloljetničke elitne prostitucije Jeffreyjem Epsteinom. Oduzeti su mu vojni činovi i kraljevska pokroviteljstva i više ga se ne oslovljava s "njegovo kraljevsko visočanstvo".

Harry, mlađi sin nasljednika princa Charlesa, također se odrekao javnih dužnosti nakon što se sa američkom suprugom Meghan preselio u Los Angeles, odakle su kraljevsku kuću optuživali za rasizam.

"Nakon pažljivog razmatranja, kraljica je odlučila da će ovogodišnji tradicionalni nastup na balkonu Trooping the Color biti ograničen na njezino visočanstvo i one članove kraljevske obitelji koji trenutno obavljaju službene javne dužnosti u ime kraljice", kazao je glasnogovornik palače.

U britanskom tisku bilo je punoo nagađanja o tome hoće li se Harry, koji je bio u sporu s vladom oko sigurnosnih aranžmana zbog kojih je propustio komemoraciju svom djedu princu Philipu u ožujku, vratiti u London za jubilej.

Njegov glasnogovornik potvrdio je da će biti tamo s Meghan Markle i njihovo dvoje djece, sinom Archiejem i kćeri Lilibet, koja je dobila ime po kraljici.

Izvor iz palače rekao je da su Harry, Meghan i njihova djeca ostali "jako voljeni članovi obitelji" i da će oni kojih neće biti na balkonu "biti pozvani na druge događaje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2023 17:54