DR. MILAN MAZALIN

Kraljici (95) zabranili martini; Naš stručnjak: ‘Evo što bih joj rekao kada bi ušla u moju ordinaciju‘

Iako je ona sjajnog fizičkog zdravlja, liječnici žele da kraljica bude u top-formi jer joj idući mjeseci donose mnoge napore
Britanska kraljica Elizabeta II i supruga turskog predsjednika Hayrunnisa Gul nazdravljaju jedna drugoj
 Adem Altan/Afp/Profimedia

Iako su kraljevski liječnici umirili javnost objavom da je britanska kraljica Elizabeta II. (95) zbog pregleda kod specijalista odustala od puta u Sjevernu Irsku te provela noć u bolnici i da je dobro, zdravstveno stanje vremešne vladarice sve je važnija tema na Otoku, a ton sve ozbiljniji.

Samo dan-dva ranije, kada se doznalo da su liječnici preporučili kraljici da izbaci alkohol iz dnevne rutine, u tekstovima je bilo mnogo zafrkancije, a naslovi su bili ironični. "Nema više martinija: liječnici kraljici preporučili da manje pije", "Kraljica se odriče alkohola", "Liječnici natjerali Elizabetu II. da se odrekne cuge" - pisali su mediji pa se činilo kao da je Elizabeta II. barem rubno - alkoholičarka.

image
Kraljica Elizabeta II nazdravlja s bivšim francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem
Matt Dunham/Pa Images/Profimedia

Slijede brojni napori

Magazin Vanity Fair načeo je ovu temu objavivši kako doktori kažu da bi Elizabeta II. trebala prestati piti martini koji obično pije uz večeru. U tom tekstu tvrde da, iako je ona sjajnog fizičkog (i mentalnog) zdravlja, liječnici žele da kraljica bude u top-formi jer joj idući mjeseci, a pogotovo cijela sljedeća godina, donose mnoge napore. Elizabeta II. 2022. slavi platinasti jubilej, 70 godina vladavine. Prva je okrunjena glava u Velikoj Britaniji s tolikim stažem na prijestolju i trenutno četvrta na svjetskoj listi najdugovječnijih vladara. Čekaju je brojna događanja i putovanja, a sve će kulminirati praznikom od 2. do 5. lipnja kada će cijela zemlja slaviti - u planu je, recimo, priredba u središtu Londona s čak 5000 izvođača. Ona će sama putovati po Otoku, dok će je u inozemstvu, u zemljama Commonwealtha, predstavljati drugi članovi kraljevske obitelji.

Kraljica odnedavno sve češće koristi štap, a poznato je da već dugo ima problema s koljenima te je operirala meniskus. No, aktivna je, pomalo se oporavlja od gubitka supruga Philipa, kažu da je prepuna energije i entuzijazma. A ljudi koji se brinu o njezinu zdravlju sve je upornije pokušavaju nagovoriti da uspori, da podijeli svoje obaveze s drugima.

image
Britanska kraljica Elizabeta II
Geoff Caddick/AFP

"Dobar cug"

Odavno je poznato da je Elizabeta II. umjerena osoba, a njezin stil života, prehrana i tjelesna aktivnost mogu poslužiti piscima preporuka za dugovječnost.

- To nije veliko odricanje - rekao je neki izvor blizak palači za Vanity Fair u priči o apstinenciji. - Ona ionako ne pije puno, ali čini se pomalo nepravedno u ovim je godinama tjerati da se odrekne jednog od svojih rijetkih malih zadovoljstava.

Doduše, priča o tome koliko pije i što voli piti Elizabeta II. česta je tema koju u relativno pravilnim razmacima obrađuju britanski mediji. Prije četiri godine tako su u magazinu Esquire, u polušaljivom tonu, napisali kako kraljica ima "dobar cug". Napisali su kako počinje s pićem prije ručka, koktelom od džina i dubonneta (aromatizirani aperitiv od crnog vina), s limunom i mnogo leda, dok uz jelo popije čašu vina. Suhi martini stiže na red nekoliko sati kasnije, a za završetak dana posluže joj i čašu šampanjca. Naveli su čak i kako se u palači poslužuje osam vrsta šampanjaca.

Što se tiče količine, čudili su se, riječ je o ekvivalentu od šest pića dnevno iliti 42 pića tjedno. Nije to malo, jer zdravstvene vlasti u njezinu kraljevstvu preporučuju maksimalno 14 pića, tj. 14 jedinica alkohola tjedno kao prihvatljivu dozu. Jedna jedinica je mala čaša žestokog pića (25 ml), boca piva od 0,33 litre računa se kao 1,7 jedinica, dok čaša crnog vina od 125 ml znači 1,5 jedinica.

Nakon toga svi su se raspisali o vladaričinoj prehrani i navikama pijenja. Među onima koji su komentirali te napise u raznim medijima bio je i Darren McGrady, bivši voditelj kraljevskih kuhinja. On je kazao kako nije istina da kraljica toliko pije jer bi se posljedice toga zasigurno vidjele. - Dan joj ne počinje velikom čašom džina i tonika - rekao je i dodao: - Kraljica rijetko pije alkoholna pića.

image
Kraljica Elizabeta II na ceremoniji otvaranja šestog zasjedanja Senedda u Cardiffu, Wales
I-images/Zuma Press/Profimedia

McGrady je potvrdio da se u tim prilikama najčešće radi o koktelu od džina (koji se proizvodi na kraljevskim posjedima Windsora već desetljećima i trenutno imaju čak tri svoja brenda tog žestokog pića) i dubonneta za ručak ili pak o čaši desertnog vina uz večeru, a vrlo rijetko i šampanjac prije spavanja. U istim je pićima, no kažu u većim količinama, uživala i njezina majka, koja je umrla 2002. godine u 101. godini.

Ekspertica za kraljevsku obitelj Angela Levin u Daily Mailu je izjavila kako je pravi razlog zbog kojeg je odlučila poslušati liječnike emotivne prirode. Naime, pokojni suprug Philip bio je taj koji je redovito miješao martinije za kraljicu, to je bio njihov mali ritual, dio njihove duge veze.

- Mislim da joj nakon njegove smrti to piće više nema isti okus - rekla je Levin.

Dnevni ritual

Novinari Daily Maila za komentar o kraljici i alkoholu zamolili su svog stalnog medicinskog suradnika dr. Martina Schurra.

- Smatram da ako popijete jednu, dvije pa čak i tri jedinice alkoholnih pića tjedno u dobi od 95 godina, to neće činiti nekakvu bitnu razliku po pitanju zdravlja.

image
dr. Milan Mazalin
Damir Krajac/Cropix

Slično misli i naš sugovornik, dr. Milan Mazalin, ugledni zagrebački liječnik opće medicine.

- Ne treba uopće naglašavati da je alkohol u velikim količinama štetan i da ni jedan liječnik neće preporučiti pijenje alkohola - kaže. Dakako, nema uvid u zdravstveni karton britanske kraljice, no svoje mišljenje temelji na dugogodišnjem iskustvu.

- Kada bi u moju ordinaciju došao 95-godišnji pacijent relativno dobra zdravlja, ne znam zašto bih mu rekao da se odrekne tog jednog pića. To je mnogim ljudima neki dnevni ritual, a narušavanje rituala može imati negativne posljedice, utjecati na kvalitetu života. Smatram da uvijek treba imati cijelu sliku, ne samo strogo medicinske detalje - kaže dr. Mazalin.

Dodaje i kako odricanje od pića u toj dobi teško može donijeti neki bitan, veliki rezultat u smislu poboljšanja zdravlja.

- Činjenica da je kraljica doživjela tako visoku dob i da je u dobroj fizičkoj formi i vitalna, kako govore, znači da je nešto ipak dobro radila - govori dr. Mazalin.

image
Kraljica Elizabeta II i princ Charles na imanju Balmoral u Škotskoj
I-images/Eyevine/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2023 14:02