NA NJEZIN ROĐENDAN

Kraljicu Elizabetu dirnule poruke poštovanja prema preminulom Philipu: ‘Želimo vam zahvaliti...‘

‘Duboko smo dirnuti porukama koje će nas zauvijek podsjećati na izuzetan trag koji je Philip tijekom života ostavio na brojne ljude‘
 Wiktor Szymanowicz/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta izjavila je da je duboko dirnuta izrazima poštovanja prema preminulom suprugu princu Philipu, u prvoj izjavi nakon njegove smrti ranije ovoga mjeseca i na dan kada prvi put u posljednje 73 godine obilježava rođendan bez njega.

Princ Philip, koji se s Elizabetom vjenčao 1947., umro je 9. travnja u 99. godini i u subotu je na intimnom pogrebu pokopan u dvorcu Windsoru.

"Dok kao obitelj tugujemo, tješe nas izrazi poštovanja prema mome suprugu iz Ujedinjenog Kraljevstva, Commonwealtha i cijeloga svijeta", priopćila je Elizabeta (95), najdugovječniji britanski monarh.

"Obitelj i ja želimo zahvaliti na potpori i brižnosti koju ste pokazali proteklih dana. Duboko smo dirnuti porukama koje će nas zauvijek podsjećati na izuzetan trag koji je Philip tijekom života ostavio na brojne ljude".

Kraljica će rođendan provesti u Windsoru u krugu manjeg broja članova obitelji s obzirom na to da dvotjedno razdoblje žalosti za Philipom traje do 23. travnja. Najavljeno je da neće biti ni tradicionalnog portreta članova kraljevske obitelji.

Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane potvrdio je da ni ove godine, kao ni prošle, neće biti počasne paljbe iz londonskoga Hyde Parka niti s londonskog Towera, kao ni lipanjske proslave rođendana poznate kao Trooping the Colour (Pozdrav bojama), ceremonije u kojoj tradicionalno sudjeluju pukovnije britanske vojske i vojske Commonwealtha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 19:13