PALAČA OBJAVILA

Kralju Charlesu dijagnosticiran rak

Prema priopćenju palače, kralj je u ponedjeljak započeo s ‘redovitim tretmanima‘
 Yoan Valat/Afp

Britanskom kralju Charlesu dijagnosticiran je "oblik raka" te je otkazao svoje javne dužnosti za vrijeme liječenja, objavili su iz Buckinghamske palače. Vrsta raka nije otkrivena, no nije riječ o raku prostate, već je bolest otkrivena tijekom njegovog nedavnog liječenja povećane prostate.

Charles (75), koji je postao kralj u rujnu 2022. nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete, "posve je pozitivan" u vezi sa svojim liječenjem i raduje se povratku na pune javne dužnosti što je prije moguće, priopćila je palača.

Charles je prošlog mjeseca proveo tri noći u bolnici gdje je bio podvrgnut korektivnom zahvatu zbog povećane prostate. Palača je priopćila da je tijekom boravka u bolnici uočen zaseban zdravstveni problem koji izaziva zabrinutost. Naknadni dijagnostički testovi identificirali su oblik raka, ali nisu objavljene nikakve dodatne pojedinosti o prirodi bolesti. Kraljevski izvor rekao je da se ne radi o raku prostate.

"Njegovo veličanstvo danas je započelo raspored redovitih tretmana, a tijekom tog vremena liječnici su mu savjetovali da odgodi dužnosti u javnosti", priopćila je palača. "Tijekom ovog razdoblja, Njegovo Veličanstvo će nastaviti obavljati državne poslove i službenu papirologiju kao i obično."

Palača je priopćila da je "kralj zahvalan svom medicinskom timu na brzoj intervenciji, koja je bila moguća zahvaljujući njegovom nedavnom bolničkom zahvatu". "Kralj ostaje potpuno pozitivan u pogledu svog liječenja. Njegovo veličanstvo odlučilo je objaviti svoju dijagnozu kako bi spriječilo nagađanja i u nadi da će to pomoći u razumijevanju javnosti za sve one diljem svijeta koji su pogođeni rakom", priopćeno je.

image
Oli Scarff/Afp

Britanski premijer Rishi Sunak je na platformi X poželio sreću kralju. „Ne sumnjam da će brzo biti u punoj snazi i znam da mu cijela država želi dobro”, napisao je britanski premijer.

Charlesova prva godina na tronu obilježena je njegovom krunidbom – najvećom britanskom ceremonijom u nekoliko generacija. Ankete pokazuju da većina Britanaca pozitivno gleda na njegovu ulogu, iako je manje popularan kod mladih.

image

Charles III

Daniel Leal/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:54