MAKSIMALNA KAZNA

'KRAO JE, SILOVAO I UBIJAO!' Monstrum s Grbavice osuđen na 45 godina zatvora!

 AFP

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine u petak je osudio na 45 godina zatvora bivšeg pripadnika paravojnih postrojbi bosanskih Srba Veselina Vlahovića proglasivši ga krivim za ratne zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica, što je maksimalna kazna koja se može izreći po optužnicama koje uključuju zločine protiv čovječnosti.

"Monstruma sa Grbavice", kako su Vlahovića opisivale žrtve njegovih zločina, optužnica je teretila za više od 30 ubojstava počinjenih na iznimno surov način.

U velikom broju slučajeva Vlahović bi upadao u stanove u kojima su živjele obitelji nesrpske nacionalnosti, otimao dragocjenosti koje bi našao, nerijetko bi počinio silovanja, a muškarce je odvodio te ih potom ubijao.

Posmrtni ostaci nekih od njegovih žrtava nikada nisu pronađeni.

"Sva su ta djela počinjena na svirep i stravičan način, a sve je bilo praćeno hladnim i drskim ponašanjem zbog čega su ga svjedoci prozvali monstrum s Grbavice" , kazao je sudac Zoran Božić tijekom izricanja presude.

Tijekom suđenja Veselinu Vlahoviću, poznatijem pod nadimkom Batko, saslušano je 112 svjedoka, a sudsko vijeće je ocijenilo kako je na temelju njihovih iskaza i brojnih materijalnih dokaza nedvojbeno utvrđeno da je optuženi odgovoran za ubojstva, silovanja i pljačke počinjene nad brojnim civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Optuženi je pred sudom izjavio kako se ne osjeća krivim niti po jednoj točki optužnice te je uporno nijekao odgovornost za zločine koji su mu se stavljali na teret.

Vlahović se po završetku rata u Bosni i Hercegovini skrivao u Crnoj Gori, gdje je zbog različitih kaznenih djela uhićen, no 2001. godine uspio je pobjeći iz zatvora u Podgorici.

Nakon toga se godinama o njemu ništa nije znalo, no u ožujku 2010. godine otkriven je i uhićen u Španjolskoj, gdje se skrivao pod lažnim identitetom i s bugarskim osobnim dokumentima.

Španjolska ga je policija uhitila zbog sumnje da je umiješan u različita kaznena djela počinjena u toj zemlji, no zbog težine zločina koje je počinio u BiH odobreno je njegovo izručenje toj zemlji.

Od kolovoza 2010. Vlahović je u pritvoru u Sarajevu, a tamo će i ostati sve do okončanja sudskog postupka odnosno do izricanja pravomoćne presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:37