MIGRACIJA U KINI

Krdo slonova nastavlja put prema utočištu: Na ruti 25.000 policajaca, evakuirano 150.000 ljudi

U tu svrhu su postavljene i umjetne ceste, a osiguranja su stanovnicima isplatila oko 771.000 američkih dolara za štetu na imovini
 Jiang Wenyao/AFP

Četrnaest divljih azijskih slonova kreće se prema zaštićenom staništu u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Yunnan, nastavljajući svoj dugi put od 1300 kilometara, javljaju agencije.

Slonovi su sigurno prešli most preko rijeke Yuan, skrenuvši na jug prema parku prirode kojim upravlja grad Puer, potvrdile su nadležne službe.

Posebni odbor uspostavljen za divlje slonove koristi se električnim ogradama, raznim mamcima, primjerice hranom, kako bi ih usmjerio prema odredištu. U tu svrhu su postavljene i umjetne ceste.

Član odbora Yang Yingyong je novinarima rekao da je migracijska ruta "znanstveno isplanirana".

"Odbor će sve učiniti da se slonovi vrate u svoje stanište što je prije moguće te da tamo prosperiraju", kazao je Yang.

Yunnan je rasporedio više od 25.000 policajaca i 1500 vozila za praćenje i hranjenje slonova, ali i kako bi se zajamčila javna sigurnost.

Uzduž rute je evakuiranio više od 150.000 ljudi, a osiguranja su isplatila oko pet milijuna yuana (771.000 američkih dolara) za štetu na imovini.

U travnju ove godine, 15 slonova je napustilo Puer i propješačilo više od 1300 kilometara da bi se u lipnju zaustavili kod Kunminga.

Shen Qingzhong, stručnjak Parka prirode Xishuangbanna, rekao je da je vrlo vjerojatno da će slonovi ponovo krenuti prema sjeveru jer su "migracije i širenje populacije azijskih slonova neizbježni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 22:12