Adis Ahmetović

Kreator rezolucije o BiH koja je izglasana u Bundestagu: ‘Nećemo dopustiti da netko cijepa državu‘

Ahmtović kaže da je iznimno važna poruka što su dokument u Bundestagu podržali i zastupnici iz kluba CDU/CSU, sestrinske grupacije HDZ-a

Adis Ahmetović (u sredini)

 AFP

Izvjestitelj njemačkih socijaldemokrata za zapadni Balkan, Adis Ahmetović, ocijenio je u petak da rezolucija izglasana u Bundestagu otvara Bosni i Hercegovini vrata za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU, no ključni političari u Sarajevu i Mostaru različito tumače sadržaj tog dokumenta.

Ahmetović, jedan od kreatora i predlagatelja rezolucije, nakon njezina usvajanja u petak rekao je za portal sarajevskog "Dnevnog avaza" da je iznimno važna poruka to što su dokument uz klubove stranaka vladajuće koalicije podržali i zastupnici iz kluba CDU/CSU, sestrinske grupacije HDZ-a u BiH i Hrvatskoj.

"Mi smo danas jasno rekli da nećemo dopustiti da netko radi na cijepanju države ili da stvara treći entitet te da su BiH i zapadni Balkan dio europske obitelji, da trebaju biti dio EU i da ih na tom putu trebamo podržati. Ta rezolucija otvara vrata i stvara novi put da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU", kazao je Ahmetović.

Za njega je važna i potpora Bundestaga njemačkoj vladi da pošalje u BiH kontingent vojnika koji će biti sastavni dio operacije održanja mira Althea.

Pripadnici Bundeswehra u BiH "neće biti tek dekoracija" nego će doista raditi na očuvanju sigurnosti i jačanju demokracije, ocijenio je Ahmetović.

"To je i jasan signal da ne može više Rusija ili neka druga autokracija prijetiti BiH", kazao je Ahmetović najavivši dodatno njemačko angažiranje na jačanju civilnog sektora u BiH. Kazao je i kako će sankcije dobiti svatko onaj tko bude radio na cijepanju BiH kao države.

U BiH oprečna viđenja rezolucije

Ključni političari u BiH usvajanje rezolucije o njihovoj zemlji u Bundestagu, kako je to već uobičajeno, vide na potpuno oprečne načine.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nije se izravno oglasio, no zato je priopćenjem reagirala koordinacija Hrvatski narodni sabor (HNS) kojoj je on također na čelu. Ahmetovića su označili najodgovornijim za sadržaj rezolucije i tog SPD-ova zastupnika proglasili su "radikalnim bošnjačkim unitaristom".

"Rezolucija je de facto poziv na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma za kojeg se upravo Njemačka zalagala 1995. godine. Model federalizma i institucionalne ravnopravnosti kroz legitimne političke predstavnike je temelj Daytona i jedini jamac za europsku Bosnu i Hercegovinu", stoji u reagiranju HNS-a.

Na sličan način rezoluciju je prokomentirao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Da Njemačka zaista želi dobro BiH, kako govore, uložila bi svoj utjecaj u EU i dali status kandidata BiH. Ovako je lakše pisati bespredmetne rezolucije koje nikome nisu od koristi, osim onima koji se hrane ovakvim međunarodnim aktivnostima, a to su muslimanski nacionalisti", kazao je Dodik.

Grlić Radman: Neobvezujuća politička izjava

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je pak da je zadovoljan činjenicom da sazrijeva spoznaja o stvarnom stanju u BiH i uzrocima problema koje ta zemlja i dodao da je Njemačka tek jedna u nizu među državama koje su odlučile reagirati na to.

"Prije ili kasnije morat će se suprotstaviti određenim faktorima u BiH", kazao je Izetbegović za javni servis BHRT.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenio je da prihvaćena rezolucija "neobvezujuća politička izjava potaknuta od jednog zastupnika bošnjačkog podrijetla koja ne odražava službeni stav Njemačke" i poručio da je službeni stav Berlina sadržan u aktima Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:21