TORANJ MOHAMED VI.

KREĆE IZGRADNJA NAJVIŠEG AFRIČKOG NEBODERA Zdanje od 55 katova koštat će 370 mil. eura, a sve je dio grandioznog projekta koji zovu 'Grad svjetlosti'

Rabat
 Profimedia, Sputnik

Maroko je u četvrtak pokrenuo izgradnju blizu Rabata "Tornja Mohamed VI." visokog 250 metara koji bi mogao nositi titulu najvišeg nebodera Maroka i Afrike, prenosi službena agencija MPA.

Na desnoj obali rijeke Bouregreg u mjestu Sale, blizu glavnog grada kraljevstva, to zdanje od 55 katova će financirati BMCE Bank marokanskog milijardera Othamana Benjellouna.

Plan izgradnje je objavljen 2016. i od tada su izvedeni pripremni radovi, rekao je Benjelloun kralju Mohamedu VI. tijekom službene svečanosti.

Gradnja je povjerena konzorciju belgijske tvrtke Besix koja je sudjelovala u izgradnji tornja Burj Khalifa u Dubaiju, kineskoj tvrtki CRCCI te marokanskoj TGCC.

Neboder će stajati 4 milijarde dirhama (367 milijuna eura), prema procjeni proračuna.

Graditelji Besix i TGCC su sredinom listopada rekli da bi najviši toranj Afrike trebao biti završen u svibnju 2022. godine.

U neboderu će se biti uredi, rezidencije, jedan hotel i na četiri najviša kata opservatorij.

Maroko je pokrenuo veliki program nazvan "Rabat, grad svjetlosti" koji predviđa brojne projekte na obje obale Bouregrea, poput "Velikog kazališta" koji je projektirala britansko-iračka arhitektica Zaha Hadid i "Kuću umjetnosti i kulture".

Danas su u Maroku naviši neboderi Maroko Telecom u Rabatu visok 139 metara i dva tornja blizanca Twin Center u Casablanci, visoki 115 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:53