PARLAMENT DAO AMEN

KREĆE NIKAD SNAŽNIJI UDAR NA ISIS Još jedna moćna sila ide u vojnu intervenciju protiv džihadista u Siriji, prvi napadi već su počeli

 Flickr, AFP

Ujedinjeno Kraljevstvo znatno će proširiti opseg svojeg sudjelovanja u koaliciji protiv Islamske države nakon što je britanski parlament u srijedu kasno navečer premoćnom većinom podupro prijedlog premijera Davida Camerona za proširenjem zračnih napada na ISIS u Siriji.

Do sada su Britanci djelovali samo u Iraku, a već u noći na četvrtak mogli bi početi prvi napadi i na ciljeve Islamske države u Siriji. Dapače, kako je posvjedočio snimatelj BBC-ja, stacioniran u blizini britanske zračne baze Akrotiri na Cipru, ni 2 sata nakon nakon odluke parlamenta poletjela su prva dva Tornada, a ubrzo potom još dva Tornada. Vjeruje se da su krenuli u misiju bombardiranja ciljeva Islamske države u Siriji.

Guardian prenosi da je 397 parlamentaraca glasalo za prijedlog, dok je 223 bilo protiv. Iz glavne opozicijske stranke Laburista, 67 zastupnika glasalo je za prijedlog, a 152 protiv, po podacima kojima raspolaže BBC .

David Cameron ranije tijekom rasprave rekao je da je akcija protiv "srednjovjekovnih čudovišta" legalna i da će Ujedinjeno Kraljevstvo "sačuvati sigurnim". Vođa Laburista Jeremy Corbyn rekao je da razlozi za rat nisu dovoljni, ali u to nije uspio uvjeriti barem četvrtinu zastupnika u vlastitim redovima.

Ministar vanjskih poslova Philip Hammond rekao je da će britanski avioni krenuti u akciju vrlo skoro, možda već u četvrtak rano ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:09