ISTRAGA KOMISIJE

Kreće obračun s aviokompanijama koje zbog korone ne vraćaju novac: Radi se o milijardama eura

Tijekom pandemije covid - 19 kršili su potrošačka prava te putnicima onemogućavali povrat novca za neiskorištene letove
Ilustracija
 David Ryder/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Nakon što je zaključeno kako određeni dio prijevoznika i dalje kontinuirano krši nacionalne i europske potrošačke zakone, Europska komisija pokreće istragu nad aviokompanijama, odnosno načinom kako su avio-operateri tijekom pandemije covid - 19 kršili potrošačka prava te putnicima onemogućavali povrat novca za neiskorištene letove.

Kako je zasad vidljivo iz najave, prvi korak koji će Komisija pokrenuti jest preispitivanje načina kako pojedine aviokompanije prakticiraju povrat novca za neiskorištene letove, kako putnike obavještavaju o njihovim pravima te kako točno provode proces povrata novca.

Istraga je pokrenuta na temelju informacija koje su Komisiji kontinuirano dostavljale europska udruga za zaštitu potrošača BEUC, kao i francuske i belgijske nacionalne udruge, a sam proces komunikacije s avioprijevoznicima provodit će belgijske, njemačke, talijanske, švedske, španjolske i grčke institucije zadužene za zaštitu potrošača.

Ipak, Europska udruga turističkih agencija i operatera ECTAA apelirala je da se istraga što više ubrza te pod hitno poduzmu stroge mjere protiv svih onih kompanija koje već mjesecima zavlače potrošače.

"Mi kao agenti svakodnevno svjedočimo kako aviokompanije odbijaju vraćati novac koji se sada već popeo na nekoliko milijardi eura. Time pritisak stavljaju na agencije i turoperatere, s obzirom na to da putnici, koji ne mogu dobiti novac od aviokompanija, onda zahtijevaju da im ga vrate agencije", napomenuo je predsjednik ECTAA -e Pawel Niewiadomski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2022 19:29