STRAVIČAN SLUČAJ

Kreće suđenje za ubojstvo bogate nasljednice. Njezin dečko ne priznaje zločin: ‘Umrla je tijekom seksualne igre‘

Počinje suđenje problematičnog Marcu Schatzleu optuženom za ubojstvo bogate nasljednice koja je pronađena mrtva u sobi švicarskog hotela
Marc i Anna
 Facebook

Anna Reed je voljela skupocjene stvari i mogla si ih je priuštiti. Bila je porijeklom iz britanske imućne obitelji, koja je posjedovala poznatu ergelu trkaćih konja u Yorkshireu.

- Još mi treba kofer Louis Vuittona, torba Mulberryja, mantil Murberyyja, Louboutin štikle, Chopardov sat i puno, puno toga, napisala je na Twitteru prilikom jedne shopping turneje u Muenchenu. Bila je to tipična Anna.

Na putovanju oko svijeta, što je bio poklon od oca milijunaša za njezin 21. rođendan, prije nego što je cijeli svijet zahvatila pandemija koronavirusa, i dalje je živjela luksuznim životom.

Nije ni slutila da će hotel La Palma au Lac s pogledom na jezero Maggiore biti njezino posljednje odredište.

Dobila je sobu 501 na zadnjem katu koja stoji više od 400 eura čak i izvan sezone. U Locarno je došla s dečkom kojega je upoznala na putovanju po luksuznim destinacijama diljem svijeta. Nedugo po dolasku u hotel u Locarnu, ona i dečko otvorili su bocu šampanjca Brut koji stoji više od 100 eura. Objedovali su u restoranu Osteria Nostrana pokraj jezera.

Obitelji i prijatelji koji su Annu opisivali kao pametnu, lijepu i vrckastu djevojku bili bi šokirani izgledom njezina novog partnera. Mark Schatzle imao je izbrijanu glavu prekrivenu tetovažama. Na čelu je imao ispisanu riječ warrior (ratnik), a preokrenuti križ krasio je njegov obraz. Na prstima je imao istetovirane inicijale FTW (F*** the world).

Teško je zamisliti neskladniji par od njih: britanska nasljednica obrazovana u privatnim školama i bivši izbacivač iz noćnih klubova u Njemačkoj. Bio je osam godina stariji od nje i ima dvoje djece iz prethodne veze.

image
Marc i Anna

Izgled često može biti varljiv, ali čini se da to nije bio slučaj s Marcom Schatzleom, zvanim Marc Dirtywhite. Samo nekoliko sati nakon romantične večere zalivene šampanjcem 9. travnja 2019. godine i fotografije objavljene na Facebooku, Anna je pronađena mrtva u sobi 501 u hotelu La Palma au Lac.

Hotelsko osoblje se prisjeća da se uzrujani dečko, s kojim je Anna hodala tek nekoliko mjeseci, pojavio u predvorju kako bi digao uzbunu. Obdukcija je pokazala da je Annina smrt nastupila davljenjem, ali su na njezinom tijelu također pronađene manje posjekotine i prijelome.

Tek sada je okončana istraga o njezinoj smrti, a kulminirat će suđenjem Marcu Schatzleu, koji je optužen za njezino ubojstvo i niz drugih kaznenih djela, uključujući prijevaru, krađu i zloporabu droga.

Njegovo viđenje mračnih događaja koji su se odvijali u sobi 501 bili su ljuta sol na tešku ranu Anninoj obitelji. Schatzle je tvrdio da je umrla tijekom seksualne igre koja je pošla po krivu. Drugim riječima, rekao je da je njezina smrt bila nesreća.

Kako piše Daily Mail, molba za grubi seks postaje sve uobičajenija u Velikoj Britaniji, a popularizirana je nakon velikog filmskog i književnog hita "50 nijansi sive".

Najmanje 18 žena umrlo je u Velikoj Britaniji tijekom takozvanog sporazumnog seksualnog nasilja u zadnjih pet godina, što je dovelo do usvajanja amandmana u Zakonu o obiteljskom nasilju u kojemu se pristanak na seksualno zadovoljstvo isključuje kao mogućnost za temelj obrane u slučaju nanošenje teških ozljeda. Dogodilo se to nakon prosvjeda zbog niza oslobađajućih presuda po takvim osnovama.

Švicarski tužitelji, međutim, nisu povjerovali priči njemačkog izbacivača i smatraju da je motiv bio financijske prirode zbog Annina bogatstva. Istražitelji su kasnije pronašli njezinu kreditnu karticu skrivenu u liftu u švicarskom hotelu. Sumnjaju da ju je Schatzle ukrao prije ili poslije njezine smrti, a zatim sakrio, nadajući se da će se vratiti po nju kako bi ju kasnije koristio.

image
Marc i Anna
Facebook

U svakom slučaju, Marc Schatzle bio je potpuno neprikladan materijal za dečka i teško je procijeniti koliko je Anna saznala o njemu u kratkom vremenu koje su proveli zajedno. Kako otkriva Daily Mail, Schatzle ima popriličan kriminalni dosje, među kojima su i presude za nasilje, a odležao je i zatvorsku kaznu. Također je imao problema s alkoholom i kokainom, a prema riječima njegove bivše djevojke koja je dala izjavu za njemačke medije, bio je u velikim dugovima.

Na društvenim mrežama koristio je ime Marc Dirtywhite, što na uličnom slengu znači sirovi kokain, ali Dirty White Boys je ime radikalne desničarske skupine.

Njegov odvjetnik na upit o prijašnjim presudama i mogućim vezama s radikalnom desnicom, odgovara da nisu povezane sa slučajem smrti Anne Reed, koja dolazi iz totalno drugačijeg društvenog miljea.

Ona i njezina sestra Millie odrasle su u Harrogateu u imućnoj obitelji koja osim poznate ergele konja posjeduje nekretnine u Monacu. Mnogi smatraju da je Anna bila razmažena djevojka, ali oni koji ju poznaju bolje tvrde da je bila dražesna mlada dama, koja je rado čuvala djecu susjeda i naslijedila je obiteljske gene za konjske utrke.

Jennifer Birtwistle, vlasnica konjičkog centra u Harrogateu učila je Anu jahati dok je bila mlađa.

- Poznavala sam ju 10 godina i u to vrijeme nikad nije imala dečka, konji i jahanje bili su njezin život. Drugim djevojkama je govorila da bi radije imala konja nego dečka. Bila je jako dobra jahačica, sudjelovala u natjecanjima i mi smo se nadali da će napraviti karijeru u konjičkom sportu, ali to se nije dogodilo.

Annina majka Mary umrla je iznenada kada je Anni bilo 17 godina. Tragedija je imala loše posljedice za mladu Annu koja je upala u loše društvo i popustila u školi. Jednom je završila u bolnici jer je pala pijana s motociklom.

Bila je jako talentirana, ali preko noći joj se svijet srušio. U nekom trenutku se preselila u Berlin, gdje je radila kao manekenka i bila je rado viđen gost u prestižnim klubovima u Sohou, gdje se okuplja britanski jet-set. Tijekom 2008. napustila je Berlin i krenula na putovanje oko svijeta prije nego što je završila u luksuznom hotelu na obali jezera Maggiore. Na društvenim mrežama objavljivala je fotografije iz Azije, Europe, a vjeruje se da je Schatzlea upoznala na Tajlandu.

Na jednoj fotografiji poziraju na krovu zgrade pokraj bazena s palmama u pozadini.

Michelle Bochler ima dvoje djece koje je dobila iz veze s Marcom Schatzleom koja je trajala osam godina. Tvrdi da nikada nije bio nasilan prema njoj i smatra da nije ubio Annu.

- To je 100 posto istina, rekla je za Daily Mail ovoga tjedna.

Istina je takva da je Schatzle služio zatvorsku kaznu od 8 mjeseci zbog napada u rodnom gradu Jestetten kada je upoznao Annu. U listopadu 2018. na ulici je jedan 17-godišnjak slučajno naletio na njega. Ispričao se, ali Schatzle je postao agresivan da su ga prijatelji morali držati. Othrvao im se i potrčao za tinejdžerom.

Pljunuo je u facu dečka i napao ga, a kasnije je bolnici ustanovljeno da dečko ima ubodne rane. Tri godine ranije izbio je zub muškarcu u još jednom obračunu, za koji je osuđen na šest mjeseci zatvora i određen mu je boravak u centru za odvikavanje od alkohola i droge.

Također, imao je nasilni ispad na parkiralištu jer se jedan vozač pobunio kada je Schatzle svojim Alfa Romeom zauzeo nekoliko pakirnih mjesta. Razbio mu je auto. Radio je kao izbacivač u nekoliko pubova i noćnih klubova. Navodno je bio dužan oko 5700 eura. Putovanje na Tajland navodno je financirao prihodima iz prijevare u osiguranju.

Anna Reid nije mogla izabrati lošijeg partnera. Gosti hotela navodno su se žalili na buku koja je dolazila iz sobe 501 kratko prije nego što je Anna pronađena mrtva. Schatzle je uhićen samo nekoliko sati kasnije.

Annin otac i sestra doputovali su u Švicarsku odmah nakon što su čuli tragične vijesti.

Odvjetnik Yasar Ravi, koji brani Schatzlea, kaže da će obranu bazirati na Marcovoj priči da je Anna stradala tijekom seksualne igrice.

- Bio je to nesretan slučaj. On je istrčao iz sobe i potražio liječnika u hotelu. Dogodilo se u sobi tako da nema svjedoka, rekao je.

Obrana koja se bazira na grubom seksu naišla je na oštre kritike zbog posramljivanja žrtve i dodatnog traumatiziranja obitelji žrtve te je britanski parlament odlučio takvu praksu staviti van zakona. No, Marcu Schatzleu sudit će se u Švicarskoj.

Annina obitelj nikada nije u javnosti pričala o slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:37